Tokios tendencijos priežastys ir svarstymai, kaip sustabdyti biologinės įvairovės mažėjimą, nagrinėti didžiausioje Europoje aplinkos politikai skirtoje konferencijoje „Žalioji savaitė 2015".

Sudėtingą Europos laukinės gamtos būklę, iš kurios matyti būtinybė skubiai imtis veiksmų, taip pat rodo EK finansuojama naujausia Raudonoji knyga, paskelbta po paskutinės Gamtos būklės ataskaitos.

Anot EK ataskaitos, nepaisant kai kurių sėkmingų pastangų apsaugoti biologinę įvairovę, daug žuvų išteklių mažėja dėl peržvejojimo, žemės paskirties keitimo, taršos, infrastruktūros plėtros ir klimato kaitos. Nors atlantinių menkių ir paprastųjų tunų ištekliai atsigauna, kitų komercinių jūrų žuvų išteklių valdymo rezultatai nėra tokie geri. Didžiausia grėsmė iškilusi rykliams ir rajoms - 40,4 proc. jų gresia išnykimas, o 39,7 proc. jų populiacijų mažėja. Sparčiai nykstantis europinis plokščiakūnis ryklys (Squatina squatina), kadaise gyvenęs visuose Europos vandenyse, šiuo metu aptinkamas tik Kanarų salose.

Iš 533 nagrinėtų paukščių rūšių išnykimo pavojus gresia 13 proc. (t. y. 67 rūšims, iš kurių 10 yra sparčiai nykstančios (aukščiausias išnykimo grėsmės lygis). Nyksta tokie žinomi paukščiai, kaip stepinė pempė, rusinė starta ir laibasnapė kuolinga. Tačiau tikslingais ES iniciatyvų paskatintais veiksmais skaičiuojama, kad pavyko apsaugoti 20 rūšių, kurioms kadaise grėsė išnykimas, dabar jos priskiriamos keliančioms nedidelį susirūpinimą. Tai - garbanotasis pelikanas, Eurazijos storkulnis, juodasis peslys ir stepinis pelėsakalis.

ES rengia biologinės įvairovės strategiją, kurioje numatyti veiksmai, kuriais siekiama iki 2020 m. sustabdyti biologinės įvairovės ir ekosistemų funkcijų nykimą ir pakeisti šią tendenciją. Šiuo metu Komisija atlieka tarpinį strategijos vertinimą, padėsiantį nustatyti tobulintinas sritis.

Komisija taip pat vykdo gamtos teisės aktų tinkamumo patikrą. Per „Žaliąją savaitę" surengti specialūs posėdžiai, kuriuose vyko diskusijos šiais ir kitais klausimais. Iki liepos 24 d. vyksta internetinės konsultacijos dėl gamtos teisės aktų - Paukščių ir Buveinių direktyvų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)