Rudeninė migracija, pasak Vytauto, šiemet prasidėjo anksti – pirmosiomis rugsėjo dienomis. Ypač darbinga ornitologams buvo rugsėjo 19-oji, kuomet sužieduota apie 4000 paukščių. Ir tai net nekėlus didžiosios gaudyklės, mat baimintasi, kad ornitologai nesusidoros su milžinišku kiekiu sugautų paukščių, tad šie tiesiog kankintųsi tinkluose. Aiškėja, kad tądien pūtė šiam darbui itin palankus pietvakarių vėjas.

Šiemet ypač daug jau sužieduota zylių: apie 10 000 mėlynųjų, apie 5000 didžiųjų, dar juodųjų. Žiedelius kasdien gauna ir po kelis šimtus šelmeninių kregždžių. Ypač daug pastarųjų – net po keliasdešimt tūkstančių, pasak V. Jusio, rudeninio skridimo metu suskrenda į Ventės nendrynus. O viena jų į Ventę atskrido net Maltos respublikos žiedeliu pažymėta. Tiesa, dabar kregždžių pulkai jau retėja.

Į ornitologų rankas pateko ir du ypatingi gražuoliai – vanaginių šeimos atstovas vapsvaėdis ir Lietuvoje labai retai perintis startsakalis – mažiausias iš mūsų šalyje aptinkamų sakalinių rūšių. Vapsvaėdis dar vadinamas keistuoliu todėl, kad nemėgsta medžioti silpnesnių paukščių, kaip „normalus“ vanagas, o užsiima vapsvų paieška ir minta jų lervomis.

Vapsvaėdis
Startsakalis

Iš viso šiemet jau sužieduota apie 40 000 paukščių, priklausančių 121 rūšiai.

Į ornitologų tinklus pakliuvo ir apie 2000 šikšnosparnių, ir tai jau gana didelis skaičius, palyginus su ankstesniais metais.