Konkursą rengusi Vilniaus miesto savivaldybė ir portalas DELFI dėkoja visiems dalyviams ir skelbia laimėtojus – Alvydą A., Jūratę. ir Liną K. Nugalėtojams rudenį bus įteikti vertingi prizai, o geriausias idėjas Vilniaus miesto savivaldybė pažada stengtis įgyvendinti realybėje. (Su laimėtojais dėl apdovanojimų susisieksime asmeniškai.)

Kad šiukšlės akių nebadytų...

Beveik visi konkurso dalyviai didžiausia sostinė problema įvardijo šiukšlinimą, o būdus kaip spręsti šią problemą siūlė skirtingus – vieni ragino dar griežčiau bausti šiukšlintojus, kiti – įrengti daugiau šiukšliadėžių, treti – nuo mažų dienų mokyti vilniečius būti tvarkingesniais.

Štai konkurso dalyvė Aksana pasiūlė ne tik įrengti daugiau šiukšlinių, tačiau jas ryškiai nudažyti – taip jos būtų labiau pastebimos. Ji siūlė surengti akciją, kurios metu vaikai galėtų išmarginti šiukšliadėžes.

Kita konkurso dalyvė taip pat patarė šiukšliadėžes nudažyti labiau „erzinančiomis“ spalvomis. Šiukšliadėžių kiekį būtų galima padidinti, jei ant jų būtų galima skelbti reklamą – taip būtų galima pritraukti papildomų lėšų šiukšlinėms įrengti.

Konkurso dalyviai pasiūlė surengti socialines akcijas, kurios skatintų ne nemėtyti šiukšlių, o pastebėjus jas pakelti ir išmesti.

„Tokia akcija turėtų įtakos ir patiems šiukšlintojams – prieš išmesdami šiukšlę, jie susimąstytų apie likusius, kurie tas šiukšles renka“, – siūlė konkurso dalyvis Justinas. Apie šiukšlinimo žalą jis siūlė kalbėti kuo jaunesniems žmonėms – taip būtų galima auginti mažiau šiukšlinančias kartas.

Nemažai konkurso „Švaresnis Vilnius“ dalyvių siūlė didinti bausmes už ne vietoje numestas šiukšles. Keletas žmonių šiukšlintojus pasiūlė bausti viešaisiais darbais – rinkdami šiukšles nubaustieji patys įsitikintų, koks sunkus darbas yra tvarkyti aplinką ir ateityje pagalvotų – mesti nuorūką ar saldainio popierėlį ant žemės.

Pradėk nuo savęs

Nestigo siūlymų į aplinko tausojimą įtraukti kuo daugiau vilniečių, Pavyzdžiui, šeštadienius siūlyta skelbti parkų tvarkymo diena. Šis projektas sulauktų sėkmės, jei jame aktyviai dalyvautų visuomenėje žinomi žmonės (Nomeda Marčėnaitė, Virgilijus Alekna, Andrius Mamontovas, Valdas Adamkus ir kt.).

„Tas, kuris parke rinko šiukšles, sodino gėles ar genėjo krūmus, tikrai nenumes ten nuorūkos“, – savo idėją apibūdina konkurso dalyvė Jūratė.

Miestiečiams siūlyta ir varžytis švariausio mikrorajono konkursuose – tokia akcija žmones paskatintų tapti tikraisiais savo gyvenamosios vietos šeimininkais ir pagyvintų bendruomenių kūrimąsi.

Idėjų nestokojantys konkurso dalyviai siūlė pačių įvairiausių pasiūlymų – iš šiukšlių statyti paminklus, į atliekų rūšiavimą įtraukti benamius asmenis, įrengti parką grafitų piešėjams, didinti taros supirktuvių skaičių, skelbti geriausiai ir blogiausiai tvarką prižiūrinčias seniūnijas.

Dviračiams – daugiau dėmesio

Konkurso dalyviai ragino spręsti ekologijos ir transporto spūsčių problemas, o vienas efektyviausių būdų būtų dviračių eismo skatinimas.

Pasiūlyta idėjų įrengti vakarietišką dviračių nuomos modelį (beje, tokią sistemą Vilniaus miesto savivaldybė įdiegs jau nuo kitų metų). Taip pat buvo siūlymų įrengti daugiau vietų, kur būtų galima pastatyti ir prirakinti dviratį, siūlyta nutiesti daugiau dviračių takų.

Be to, raginama skatinti pagarbos dviratininkams kultūrą, kviečiant žmonėms nevaikščioti dviračių takais, o vairuotojus būti dėmesingesniais dviratininkams.

Gerą pavyzdį galėtų parodyti savivaldybės darbuotojai – jiems į darbo vietą siūloma vykti ne automobiliu, o minant dviračio pedalus. „Vienas skatinimo variantas – trumpinamas darbo laikas. Dviračiu atvažiuojantys darbuotojai į darbą galėtų atvažiuoti pusvalandžiu vėliau, o baigti darbą pusvalandžiu anksčiau“, – siūlė konkurso dalyvis Rimantas.

Policininkams siūloma patruliuoti ne su „riedžiais“, o su pigesniais ir paprastesniais riedučiais.

Konkurso dalyviai nestokojo idėjų, siūlydami transporto problemų sprendimų būdus – pastatyti specialias stovėjimo aikšteles ekologiškiems automobiliams, įrengti transporto juostas automobiliams su daugiau keleivių, skatinti naudojimąsi viršuoju transportu.

„Vilnius – mano namai“

Idėjų konkursas „Švaresnis Vilnius“ – pilietinės iniciatyvos „Vilnius – mano namai“ dalis.

Ši iniciatyva truks iki 2011 metų – per šį laikotarpį ketinama surengti ne vieną aplinkos tausojimo projektą. Keletas iniciatyvos akcijų jau vyksta – nubausti nuorūkas mėtantys rūkaliai, baudžiami neatsakingi šunų augintojai, sustiprinta kontrolė paauglių ir asocialių asmenų pamėgtose susibūrimo vietose, pradeda patruliuoti Savivaldybės kontrolės skyriaus ir miesto policijos ekipažai.

Greitu metu į sostinės gatves išeis savanoriai, kurie padės pareigūnams prižiūrėti, kaip laikomasi tvarkos ir švaros taisyklių, sudrausmins šiukšlintojus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją