Komisija atliko patikrinimą

Patikrinimą atlikusi komisija nustatė, kad Pašilių kaime įrengta avių laikymo vieta nebuvo suvesta ūkinių gyvūnų registre, nebuvo pateikta informacija, kad avys laikinai laikomos minėtoje vietoje.

Taip pat konstatuota, kad nebuvo užtikrintos tinkamos avių laikymo sąlygos – priežiūra, kadangi pažeisti ūkinių gyvūnų gerovės reikalavimai – nugaišo trys avys. Išvadoje pabrėžiama, kad neaiški situacija dėl likusių avių, nes patikrinimo metu ne viską galima patikrinti.

„Ūkinių gyvūnų laikytoja nesiėmė visų tinkamų priemonių ūkinių gyvūnų gerovei užtikrinti. Augintoja neužtikrino, kad gyvūnams nebūtų sukeliamas skausmas, kančia.

Pabrėžiama, kad ūkiniai gyvūnai turi būti apžiūrėti bent kartą per dieną.

Taip pat lauke laikomi gyvūnai, kur reikia ir galima, turi būti apsaugoti nuo jų sveikatai kenkiančių, nepalankių oro sąlygų, plėšrūnų ir kitų pavojų“, – konstatuojama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos akte.

Spręs klaipėdiečiai specialistai

Pašiliuose besiganiusi avių banda yra registruota Klaipėdos apskrityje. Avis auginanti ūkininkė – Klaipėdos apskrities gyventoja. Patikrinimo metu padarytos nuotraukos ir visa surinkta medžiaga bei išvados iš Kauno perduotos į Klaipėdą. Būtent šios apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai vykdys tolimesnius veiksmus. Jie ir nuspręs, kokią nuobaudą taikyti ūkininkei.

Viešumon iškilo per potvynį

Visa ši istorija iškilo viešumon, kai šiemet potvynio metu gyvūnai ėmė skęsti Nevėžiui netikėtai užliejus ganyklas. Tuomet priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba gavo pranešimą, kad reikalinga pagalba gelbėti skęstančias avis. Dėl skęstančių avių puolė blaškytis net ir rajono valdžia.

Ugniagesiams gelbėtojams atvykus į įvykio buvo stipriai pakilęs Nevėžio upės vandens lygis, vanduo buvo išsiliejęs iš krantų ir užliejęs pievas, kuriose ganėsi avys.

Iki saugios vietos avims buvo apie 300 metrų. Pirminiu gelbėjimo etapu gelbėjimo valtimi buvo išgelbėtas mažas ėriukas, jis parplukdytas į krantą. Avis bandė gelbėti ir pati savininkė.

Išanalizavus užlietą pievą buvo nustatytas ir pažymėtas gyvūnų plukdymo kelias.

Antrą kartą gelbėjimo valtimi parplukdytos dar dvi avys. Avių savininkės gumine valtimi į krantą parplukdytos dar šešios avys. Gyvūnai apsemtoje salelėje labai blaškėsi ir jas sunku buvo kontroliuoti.

Priimtas sprendimas paprašyti pagalbos iš Kauno 5-osios komandos. Atvykus papildomoms pajėgoms gyvūnus pavyko didesniais kiekiais pergabenti į saugią vietą.

Išgelbėjo didžiąją daugumą

Perkėlus iš vandens daugiau kaip pusę gyvūnų, kitos avys pačios pradėjo plaukti į gyvūnų surinkimo vietą. Penkios avys išsigandusios pradėjo plaukti kitomis kryptimis, jau buvo pavargusios, pradėjo skęsti. Jos irgi buvo ištrauktos į krantus įvairiose vietose. Vėliau gelbėjimo valtimis visi gyvūnai suplukdyti į vieną aptvertą vietą.

Pavyko išgelbėti 47 sveikas avis. 3 avys ištrauktos jau negyvos. Tai buvo viena iš sudėtingiausių gyvūnų gelbėjimo operacijų Kėdainių krašte.