Sandėlyje sutiktas padarėlis yra kirstukas.

„Kas šis padarėlis, kurį aptikome kasdieniais reikalais užsukę į darželio sandėlį? Mums pasisekė, nes paprastai šiuos vikruolius jautruolius žmogui sunku pastebėti! Sveria apie 12 gramų. Per sekundę atlieka net 10 judesių! Girdi puikiai, turi kosminę medžiagų apykaitą ir vietoje žiemos miego numeta daug svorio. Lietuvoje gyvena trys rūšys. Mėgsta vabzdžius, sėklas, sliekus – panašiai, kaip giminaičiai ežiai ir kurmiai“, – rašė Lauko darželis-mokykla.

Su kirstuku netikėtai susitiko Tomas Audenis, Lauko darželio-mokyklos auklėtojas. Jis pasakoja, kad gyvūnas jo visai neišsigando ir niekur nebėgo, todėl jam pavyko ne tik jį nufotografuoti, bet ir nufilmuoti.

Visuotinė lietuvių enciklopedija rašo, kad mišriuosiuose miškuose, upių ir ežerų pakraščiuose galima sutikti paprastąjį kirstuką. Jo kūno ilgis gali siekti iki 8 cm, uodegos – iki 4,6 cm, o sveria jis iki 12-os gramų. Aktyvus būna tiek dieną, tiek ir naktį.

Didžiausias iš kirstukinių – vandeninis kirstukas, kuris gyvena gėlųjų vandenų pakrantėse, kasa urvus, kurių viena anga yra po vandeniu. Jie gerai plaukioja ir nardo.

Rečiau sutikti pasitaiko kirstuką nykštuką, arba mažąjį kirstuką (4–6 cm ilgio). Jis yra mažiausias Lietuvos žinduolis.

Kirstukai taip pat yra žinomi dėl ne itin malonaus kvapo, mat turi muskuso liaukas, todėl dalis plėšrūnų net juos sumedžioję neėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)