VDU Kauno botanikos sode gyvenanti varna vardu Seržantė stebina čia dirbančius žmones savo įpročiais ir sumanumu.

Sodo direktorė prof. Vida Mildažienė papasakojo seniai stebinti vieną sodo varną, kurią visi darbuotojai vadina Seržante. „Kai tik kas nors žiemą paberia paukšteliams lesalų ar vėlų rudenį atsineša maišelį su maistu gulbėms ir antelėms, plaukiojančioms tvenkinyje, varna per akimirksnį pasirodo šalia – paukštis skutamuoju skridimu pasiekia vietą netoli jį hipnotizuojančio maišelio su maistu.

Seržantė pastebi ir nesaugiai padėtą pašarą ožkiukams, tyčia ar netyčia lauke paliktą sumuštinį ar batono riekutę. Prie bet kurio būsimo laimikio ji artėja labai atsargiai – straksėdama šonu, dairydamasi į šalis", – su šypsena pasakojo profesorė.

Botanikos sodo dirbantieji pastebėjo, kad Seržantė vienintelė Botanikos sode atlieka tik jai būdingą ritualą – vikriai pačiupusi snapu batono riekutę, nuskuba su ja prie tvenkinio. Ten nutūpusi ant kyšančios iš vandens medžio šaknies, pamirko laimikį vandenyje, po to stryktelėja ant pamėgto kelmo ir pradeda puotą, vis apsižvalgydama po šalis.

Seržantės varniukas pernai buvo iškritęs iš lizdo – stipriai tada kliūdavo smalsiems žmonėms ir šunims. Mat Seržantė nuožmiai puldavo kiekvieną, kuris mėgindavo prisiartinti prie jos žioplio jauniklio – varna atakuodavo smalsuolius, puldama juos iš viršaus sparnais ir snapu. Beje, maitindama besotį varniuką, varna pasitelkė draugių komandą Rekso – toks sode sargavusio šunelio vardas – dubenėliui su maistu atakuoti.

„Reikia pasakyti, kad Reksas baisiai nekentė varnų – visuomet puldavo jo akiratin patekusius paukščius vaikyti. Tai tinkamai įvertino Seržantė, pasiųsdama prie Rekso dubenėlio pulką savo draugių.

Kai šuo įnirtęs puldavo vaikyti atsiųstą varnų komandą, Seržantė neskubėdama elegantiškai nusileisdavo prie likusio be šeimininko dubenėlio ir, prisikišusi pilną snapą maisto, pakildavo savo lizdo link. Štai kodėl mes tą išmintingą varną, sugebančią pasitelkti savo sumanymui įvykdyti pulką draugių, praminėme Seržante“, – aiškino šypsenos neslėpdama sodo direktorė.