Praėjusią savaitę Atakamos dykuma Čilėje buvo padengta storiausiu sniego sluoksniu per du dešimtmečius. Dalis sausringo regiono buvo uždengta iki 80 centimetrų aukščio baltomis pusnimis, praneša „OurAmazingPlanet“. Kitas dykumos dalis praėjusią savaitę užklupo per 60 metų didžiausios liūtys, praneša „Reuters“.

Per sritį šią savaitę juda šaltas oro srautas, atnešdamas už įprastas žemesnes oro temperatūras.

Čilės sostinėje Santjage oras atvėso iki minus 8,5 laipsnio. Atšalo ir Argentinoje, Urugvajuje. Pietiniame pusrutulyje dabar žiema, tačiau paprastai oro temperatūra teritorijoje tokiu metų laiku būna apie 22 laipsnius šilumos dieną ir 4 laipsnius šilumos naktį.

Pareigūnams teko gelbėti 36 žmones, kurių autobusas dėl sniego buvo įstrigęs ilgoms valandoms. „Mes buvome neviltyje. Neturėjome maisto, nieko. Tai labai nuošali vieta“, - BBC sakė viena iš keleivių.

Atakamos dykuma yra 966 kilometrų ilgio teritorija Pietų Amerikoje. Tai pati sausiausia vieta planetoje - kai kur iškrinta tik apie pusę milimetro kritulių per metus bei yra vietų, kuriose nelijo daugiau kaip 400 metų. Bendras metinis kritulių vidurkis neviršija penkių centimetrų.

Tačiau žvarbaus oro banga sugebėjo prasibrauti į regioną ir į žemę pabiro sniegas.