Birželio 2 dieną į pusiasalį buvo išplukdyta dešimt angusų veislės galvijų. Gyvuliai ten ganysis visą vasarą ir atliks aplinkosauginį darbą – padės atkurti natūralias žydinčių pievų ir miškapievių buveines, į kurias vėliau turėtų sugrįžti ir tilvikiniai paukščiai bei griežlės.

„Anksčiau Meironių kaimo gyventojai kiekvieną pavasarį plukdydavo karves ganytis į Pabiržės pusiasalį, todėl ten susiformavo biologinės įvairovės atžvilgiu vertingos pievų bei Europos Sąjungos svarbos miškapievių ir medžiais apaugusių ganyklų buveinės, – teigia Aukštaitijos nacionalinio parko Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas, organizavęs gyvulių plukdymą, Tautgirdas Masiulis. – Tačiau, kai kaime nebeliko kam ūkininkauti, pusiasalis pradėjo apaugti menkaverte augmenija. Todėl buvo nuspręsta sugrąžinti ganymą ir tokiu būdu atkurti Europos Sąjungos svarbos buveines.“

Karvių plukdymas organizuotas kartu su ūkininku Kazimieru Pranskumi, kuriam LIFE integruotasis projektas „Naturalit“ pernai rudenį patikėjo dvidešimt angusų veislės galvijų.

Nuplukdytų gyvulių skaičius parinktas neatsitiktinai – kiekvienam iš jų skirta po vieną hektarą Pabiržės pusiasalio ploto, kad ganymas būtų ne per daug intensyvus ir maksimaliai prisidėtų prie vertingų buveinių atsikūrimo. Ši ekstensyvaus ganymo praktika bus tęstinė: nuo kitų metų K. Pranskui perduoti „angusai“ ganysis dar dviejose vertingose Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijose – Kretuonykščio pelkėje ir Ginučių ąžuolyne.

Plačiau – vaizdo reportaže.

Pabiržės pusiasalio, Kretuonykščio pelkės ir Ginučių ąžuolyno buveinių atkūrimo darbai vykdomi įgyvendinant LIFE integruotąjį projektą „Natura 2000“ tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje”. Daugiau informacijos – naturalit.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)