Tarptautinė tyrėjų komanda patvirtino, kad giliai palei Islandiją teka iki šiol nežinota srovė, galinti žymiai pakeisti prognozes, kaip galėtų keistis pasaulio klimatas.

Šiaurės Islandijos srove pavadinta srovė pasirodė esanti esminė dalis sistemos, šiltą paviršiaus vandenį nešančios į šiaurines platumas, kur šis vanduo sušildo orą, paskui atvėsta, skęsta ir grįžta link pusiaujo kaip giliai tekanti srovė, praneša „Discovery“.

Ši vidurio Atlanto cirkuliacijos sistema laikoma esmine reguliuojant planetos klimatą, ji įvardijama kaip priežastis, kodėl Didžiojoje Britanijoje ir šiaurinėje Europoje oro temperatūra aukštesnė nei panašiose platumose esančiose Kanados pakrantės teritorijose.

Mokslininkai buvo susirūpinę, jog, kylant temperatūrai, ši cirkuliacija lėtėja. Buvo manoma, kad ledų tirpsmas Arktyje gali apsunkinti ir sutrikdyti sistemą ir tai - per įvairių susijusių procesų grandinę - ilgainiui lemtų šiaurinio pusrutulio atvėsimą.

Dabar mokslininkai tikisi, jog pastebėta nauja srovė galėtų užtikrinti, kad sistema yra mažiau jautri ir tinkamai funkcionuos toliau.

„Savo analizėje mes pirmą kartą pristatome išsamius Šiaurės Islandijos srovės įvertinimus. Mūsų duomenys parodo, kad ši srovė iš tiesų neša perteklinius vandenis į Grenlandijos sąsiaurį ir yra atskira nuo Rytų Grenlandijos srovės. Mes parodome, kad Šiaurės Islandijos srovė neša apie pusę viso vandens pertekliaus - ir beveik visą šalčiausią vandenį“, - teigė vienas studijos autorių Robertas S. Pickartas.

JAV, Islandijos, Norvegijos ir Olandijos mokslininkai rengiasi į ekspediciją, kurioje ruošiamasi surinkti daugiau duomenų.