Virusams iš užsienio puolant avių ir jaučių bandas, baiminamasi, kad dėl klimato kaitos netrukus grėsmė kils arkliams, rašo independent.co.uk. Mokslininkai įspėja, kad keletas ligų kėsinasi užklupti arklius po to, kai Schmallenberg virusas sukėlė apsigimimus Anglijos avių ir galvijų ūkiuose.

Didėja susirūpinimas, kad iš Afrikos atkeliavusi arklių liga, kuri nužudo 95 procentų infekuotų gyvūnų, vėjo atpučiamų vabzdžių pagalba gali atkeliauti ir iki Britanijos. Taip jau buvo atsitikę su Schmallenberg virusu pernai. Be to, derėtų prisiminti ir mėlynojo liežuvio virusą 2007 metais.

Iki tol, kol šie du virusai uodų buvo atnešti į Angliją, ši šalis neturėjo problemų dėl mašalų sukeliamų ligų. Tačiau mokslininkai įspėja, kad šios permainos – tai tik klimato kaitos sukeltų problemų pradžia ir yra tik laiko klausimas, kada nauji virusai pasieks Europą, įskaitant ir tuos, kurie kels grėsmę žmonėms.

Pavojaus varpais imta skambinti po Schmallenberg infekcijos proveržio, kuri paveikė 83 ūkius pietų Anglijoje. Liga susirgę gyvuliai po kelių dienų pasveikdavo ir įgydavo imunitetą, tačiau jei šia liga užsikrėsdavo vaikingos patelės, ji paveikdavo vaisių arba jį nužudydavo. Net ir dabar daug ėriukų, daugiausia Rytų Anglijoje ir šalies Pietryčiuose esančiuose ūkiuose, gimsta negyvi ar apsigimę.

Profesorius Petras Mertens, užkrato pernešėjų platinamų virusinių ligų ekspertas iš Gyvūnų sveikatos instituto, pranešė, kad vakcina nuo Schmallenberg yra kuriama kelių komercinių bendrovių laboratorijose ir ji bus parengta per 18 – 24 mėnesius.

Tačiau profesorius Mertens ir jo kolega profesorius Matas Baylis, veterinarinės epidemiologijos Liverpulio universiteto profesorius, šiuo metu daugiau susirūpinę dėl kitų sunkių ligų sukėlėjų, kurie gali įsiveržti į Britų salas, įskaitant Vakarų Nilo virusą, kuris paveikia gyvūnus, paukščius ir žmones.

„Iki 1990 metų mes neturėjome mašalų perduodamų virusų atvejų Šiaurės Europoje,“ – sakė profesorius Baylis. – „Jie buvo laikomi grėsme tik žemyno Pietvakariuose ir Pietryčiuose – Ispanijoje ir kai kuriose Graikijos salose. Tačiau 1998 metais mėlynojo liežuvio ligą sukeliantis virusas pradėjo plisti į Šiaurę, ir šis procesas tęsiasi toliau“.

Tyrimas parodė, kad Europoje šylantis klimatas invazinių virusų plitimą daro vis labiau tikėtiną. „Galimas afrikinės arklių ligos plitimas – pagrindas nerimauti,“ – sakė profesorius Baylis.