Kiek laiko žemėje gyvena padarai, apie kuriuos „susukta“ tiek siaubo filmų ir tragiškų siužetų? Ar rykliams krenta dantys? Ar būna kanibalų ryklių? Tinklalapis ecology.com pateikia 20 neįtikėtinų faktų apie šiuos vandenynų ir jūrų plėšrūnus.

1. Rykliai žemėje gyvena jau apie 400 milijonų metų – jie čia įsikūrė gerokai prieš atsirandant dinozaurams.

2. Prie ryklio praktiškai neįmanoma tyliai priplaukti iš už nugaros – kadangi jų akys yra ir vienoje, ir kitoje galvos pusėje, tai, kas dedasi jiems už nugaros jie mato taip pat gerai, kaip ir vaizdą priešais. Tėra tik dvi pozicijos, kada ryklys nemato aukos ar objekto – jei jis yra tiesiai priešais jo snukį, arba tiesiai už jo galvos.

3. Ryklių amžių galime suskaičiuoti panašiai, kaip skaičiuojame medžių amžių – kelių metų buvo ryklys aišku suskaičiavus žiedus ant jo stuburo slankstelių.

Bangininis ryklys

4. Didysis baltasis ryklys praranda iki 1000 dantų per metus. Palyginkite – žmogui reikia maždaug 7-erių metų, kad iškristų ir ataugtų apie 20 pieninių dantų 

5. Ryklys per savo gyvenimą gali prarasti ir vėl atsiauginti iki 30-ies tūkstančių dantų. Iškritęs dantis ar net keli – jokia bėda rykliui. Nauji dantys atauga per kelias dienas. 

6. Tigrinio ryklio jaunikliai užsiima kanibalizmu dar negimę. Ryklės pilve embrionai ima ėsti savo brolius ir seseris, kol galiausiai gimsta tik du sotūs rykliukai. Jie nepasiekia vienas kito, nes gimsta iš dviejų gimdų, kurias turi šios rūšies patelės. 

7. Ryklys yra toks jautrus, kad gali pajusti standartinės AA baterijos skleidžiamą elektrinį impulsą būdamas už maždaug 1,6 kilometro.

8. Du trečdaliai ryklio smegenų yra skirti pajusti ir apdoroti aukos kvapą. 

9. Citrininiai aštriadančiai rykliai gali pajusti vieną lašą kraujo Olimpinio baseino dydžio teritorijoje.

10. Ir lyg to dar būtų maža, rykliai jaučia, ar aukos kvapas atsklido į kairę, ar į dešinę šnervę. Tokiu būdu jiems lengviau susekti, kur yra jų medžiojamas grobis. 

11. Braziliniai švietrykliai dar kartais pavadinami rykliais-cigarais dėl savo kūno formos ir dydžio gali veiksmais įrodyti patarlę „Svarbu, ne ūgis, o smūgis“. Šie rykliukai naudoja savo pjūklą primenančius nasrus, kad atsiplėštų banginio taukų. Šitaip jie apkramto gyvus banginius!

12. Du didžiausi - bangininis ryklys ir milžinryklys yra visiškai nepavojingi ir minta tik planktonu.

Rykliai

13. Paprastasis nykštukinis ryklys yra mažiausias ryklys pasaulyje. Suaugusio individo ilgis – kiek daugiau nei 15 cm

14. Tigrinio ryklio dantys yra tokie stiprūs ir aštrūs, kad gali sutrupinti net vėžlio kiautą. 

15. Rykliai paskęstų, jei nustotų plaukti, nes neturi oro pūslės kaip kitos žuvys. 

16. Rykliai neturi kaulų – tik kremzlinius audinius. Todėl plėšrūnui žuvus ar mirus jo skeletą ištirpdo sūrus jūros vanduo. Lieka tik dantys.

Laivą puolantis didysis baltasis ryklys

17. Didysis baltasis ryklys pavalgęs gali nesimaitinti tris mėnesius, kol pagaus kitą grobį. 

18. Ką tik išsiritę zebrinio ryklio jaunikliai būna juodi su baltais dryžiais (dėl to gavo tokį pavadinimą). Tačiau augdami jie tampa geltoni su tamsiomis dėmėmis ir labiau primena leopardą. 

19. Atlantinis pilkšvasis ryklys įsibėgėja greičiau nei „Porshe“ automobilis. 

20. Labiau tikėtina, kad būsite nužudyti nuo palmės krentančio kokoso, nei ryklio.