Balandžio 19–22 dienomis Kauno technologijos universitete vyko tarptautinės kūrybinės dirbtuvės „Kauno zoologijos sodo atgimimas“ (angl. „Kaunas Zoo Revival“), kurį organizavo Statybos ir architektūros fakulteto Architektūros ir kraštotvarkos katedra. Renginyje dalyvavo Kauno technologijos, Rygos technikos, Latvijos agrokultūros bei Bialystoko technologijos universitetų studentai.

Keturias dienas dalyviai analizavo Kauno zoologijos sodo teritoriją bei rengė siūlymus opiausioms problemoms išspręsti. Bene visos dalyvavusios komandos įžvelgė tas pačias problemas – neaiški sodo struktūra, viršutinės ir apatinės terasų jungtis (sunkus patekimas neįgaliesiems bei tėvams su mažais vaikais), traukos objektų visais metų sezonais trūkumas bei nereprezentatyvios prieigos. Žinoma, visos komandos įžvelgė ir teritorijos privalumus – išskirtinį reljefą itin tinkamą tam tikrų rūšių gyvūnams, artimą ryšį su miesto centru ir žaliųjų teritorijų apsuptį bei galimybę bent minimaliai plėstis.

Geriausiu projektu buvo pripažintas Rytos technikos universiteto komandos „Into the Wild“ darbas „Change the Cage“. Pagrindinė zoologijos sodo sutvarkymo idėja – sukeisti gyvūnus ir zoologijos sodo lankytojus vietomis įrengiant specialius praėjimus virš apatinės zoologijos sodo dalies. Tuomet visa ši teritorija būtų skirta tik gyvūnams, taip pagerinant jų gyvenimo sąlygas, o lankytojams suteikiama galimybė stebėti gyvūnus iš skirtingų perspektyvų. Taip pat buvo pasiūlyta pertvarkyti takų sistemą, kad jie įgytų aiškesnę struktūrą bei įrengti kavinę.

Zoologijos sodo atstovai specialiu prizu apdovanojo Latvijos agrokultūros universiteto studentus, kurie siūlė sukurti aiškų teritorijos centrą, taip pat statyti apžvalgos bokštą, kuris taptų traukos centru ne tik zoologijos sodo lankytojams, bet ir miesto svečiams norintiems apžvelgti miesto panoramą iš kitos perspektyvos. Taip pat buvo pasiūlyta įgilinti Radvilėnų plentą ties zoologijos sodu ir sukurti jungtį su ąžuolynu, tai pagerinant pėsčiųjų patekimą iš vienos atraktyvios zonos į kitą.

„Tokio pobūdžio tarptautinį renginį organizuojame pirmą kartą, todėl labai džiaugiamės sulaukę dalyvių iš trijų šalių ir net 5 skirtingų universitetų. Tai ne tik puiki galimybė studentams mokytis neformaliai, bet ir proga susipažinti su kitų aukštųjų mokyklų mokymo sistemomis, darbai tikrai buvo skirtingi ir kiekviename iš jų atsispindėjo savitas požiūris į problemas ir jų sprendimus. Tikiuosi, kad tai buvo pradžia puikiai tradicijai sulaukiant vis daugiau dalyvių iš dar daugiau universitetų“,- mintimis dalijosi Architektūros ir kraštotvarkos katedros vedėjas Kęstutis Zaleckis.

Paruoštus Zoologijos sodo sutvarkymo pasiūlymų darbus vėliau bus galima pamatyti ir Statybos ir architektūros fakultete bei Zoologijos sode.