Vartotojai, abejojantys kur dėti įvairias atliekas, nuo šiol gali pasitikrinti vieningoje informacinėje sistemoje – www.zaliaskatalogas.lt. Joje pateikiamos konkrečių produktų ir jų pakuočių rūšiavimo instrukcijos, patarimai ir antrinių žaliavų surinkimo vietų žemėlapis. Neseniai startavusios vartotojų švietimo apie atsakingą vartojimą ir atliekų rūšiavimą sistemos kūrimą iniciavusios Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) atstovai tikisi, kad jų pastangos padės pakeisti įsišaknijusius netinkamus Lietuvos vartotojų įpročius.

„Nors vartotojai gauna daug informacijos įvairiais aplinkosaugos klausimais, net norintys elgtis atsakingai dažnai nežino, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Pavyzdžiui, ne visiems aišku, kur dėti nebeveikiantį virdulį, iš skirtingų medžiagų susidedančias pakuotes ar kaip elgtis su pasibaigusiu tušinuku. „Žalias katalogas“ padės žmonėms greitai ir lengvai surasti informaciją kaip rūšiuoti ir kur arčiausiai namų galima išmesti ar atiduoti perdirbamas žaliavas“, – teigė darnaus vystymosi konsultacijų bendrovės „Alchemic“ konsultantė ir vadovė I. Dubinskaitė.

Sistemoje „Žalias katalogas“ vartotojams pateikiama ne tik antrinių žaliavų surinkimo punktų kontaktinė informacija ir patarimai apie įvairių prekių grupių ir jų pakuočių rūšiavimą, bet ir konkrečių produktų pakuočių sudėtinės dalys ir jų rūšiavimo instrukcijos. Pastarąją informaciją pateikia gamintojai, importuotojai ir prekybininkai.

Pasak LVDK generalinio direktoriaus Dano Arlausko, iki 2013 m. Lietuva įsipareigojusi perdirbti 50 proc. atliekų. Jei nepagerinsime aplinkosaugos rodiklių, valstybei grės sankcijos. „Du trečdaliai Lietuvos gyventojų nerūšiuoja atliekų. Palyginimui – daugiau nei pusėje ES valstybių atliekas rūšiuoja daugiau nei 95 proc. gyventojų. Ligšiolinės pastangos keisti situaciją deramo rezultato nedavė, todėl iniciatyvos ėmėsi verslas“, – teigia LVDK generalinis direktorius Danas Arlauskas.

„Žaliame kataloge“ informaciją apie savo produktus, jų aplinkosauginius kriterijus, tausojančio naudojimo patarimus ir rūšiavimo nurodymus gali nemokamai skelbti visos įmonės. Svetainėje taip pat pateikiama informacija apie pagrindinius ant Lietuvoje parduodamų produktų pateikiamus ekologinius ženklus.

Centralizuota informacinė sistema www.zaliaskatalogas.lt sukurta įgyvendinant ES struktūrinės paramos bei Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Vieningos informacinės sistemos sukūrimas visuomenės informavimui ir švietimui tausojančio vartojimo ir atliekų tvarkymo klausimais“.