Vėlyvas, darganotas ruduo nesutrukdė ir nesujaukė šiltos, jaukios nuotaikos visiems susirinkusiems į Vištyčio regioninio parko dvidešimtmečio renginį „Vakar, šiandien, rytoj“. Prie apskrito stalo pasikalbėti sėdo tie kas Parko direkcijai per visus dvidešimt metų padėjo saugoti gamtos ir kultūros paveldo vertybes, kraštovaizdį, biologinę įvairovę, pritaikyti teritoriją lankymui.

„Susitikti kvietėme įvairių institucijų atstovus, vietos gyventojus, visus, kurie per dvidešimtmetį buvo arčiausia mūsų, su kuriais kartu sprendėme įvairiausias problemas, kartu džiaugėmės pasiektais rezultatais, kūrėme planus ateičiai. Kaip dėkingumo ženklą visiems salės viduryje „išauginome medį“ ant kurio suskrido visi Vištyčio krašto paukščiukai – moliniai viščiukai, įprasminantys ežero, miestelio ir regioninio parko vardą. Renginio metu visi jie nuo medžio šakų skrido į atvykusių svečių delnus, kaip padėka už bičiulystę, gerus kolegiškus santykius, paramą“ – sakė Rimutė Gagienė Vištyčio regioninio parko kultūrologė.

Renginys prasidėjo Vištyčio regioninio parko „Medžioklės ragų“ kolektyvo šaukiniais. (Vadovas Jonas Paškauskas).

„Tą dieną, kai buvo įsteigti visi regioniniai parkai, ant pačių vertingiausių Lietuvos kraštovaizdžio kompleksų, gamtos ir kultūros vertybių tarsi nusileido perregimas žalsvas šydas. Jis viską apgaubė saugodamas tai, ką turime gražiausio ir vertingiausio, ką turime tausoti, pažinti ir bent kartą gyvenime aplankyti ir pamatyti. Tikslas, įkuriant visus regioninius parkus, buvo vienodas: išsaugoti kraštovaizdžio, gamtos ir kultūros vertybes, tačiau pačios vertybės – skirtingos. Beribėmis, bekraštėmis lygumomis nuklotame Suvalkijos krašte, pačiame Lietuvos kamputyje gamta iškrėtė išdaigą ir sustūmė aukščiausias Suvalkų kalvas, iš debesies numetė Vištyčio ežerą, aplink pritaškė ežeriukų, pribarstė akmenų“...

Po Rimos Gagienės įžangos - direktorius Nerijus Paškauskas peržvelgė dvidešimties metų nueitą kelią. Iškalbinga vaizdo medžiagą, byloja kaip kito kraštovaizdis nugriovus bešeimininkius pastatus, panaikinus šiukšlynus, pagerinus kelių būklę. Vietovė tapo informatyvi įrengus informacinę sistemą. Vykdyta informacinė, švietėjiška veikla davė rezultatų: daug bendrų aplinkosauginių projektų su kaimo bendruomenėmis, mokyklomis, vietos gyventojais. Kito ir gyventojų požiūris į saugomą teritoriją. Tvarkingai, prisilaikant šio krašto tradicijų, atkuriamos sodybos, puošiamos senos. Kultūriniai renginiai – įvairiausios parodos, šventės su regioninio parko folkloro kolektyvu „Šilojai“ suformavo savo požiūrį į regioninio parko vykdomą veiklą, subūrė aplink saugomą teritoriją žmonių, neabejingų šio krašto kultūriniam palikimui. Dvylika metų organizuoti literatūriniai vakarai, sukrovė didžiulę skrynią eilių apie Vištyčio kraštą. Eilės, kurias literatai dovanojo Vištyčiui, skambėjo ir renginio metu. Popietė, perpinta eilėmis, Egidijaus Politos saksofono muzikos garsais, nuoširdžiais svečių pasisakymas visa erdvę pripildė nuoširdumo, dėkingumo, išskirtinio žavesio.

Į renginį atvykusi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė Rūta Baškytė prisiminė regioninių parkų steigimo pradžią: „Kai buvo steigiami regioniniai parkai, Lietuvoje vyravo didžiulis pakilimas, orientuotas į vertybių išsaugojimą. Niekas tuo metu negalvojo, su kokiomis problemomis teks susidurti tiek saugant, tiek tvarkant regioninius parkus. Tada buvo žengtas didžiulis žingsnis ir vienu sprendimu patvirtinta 30 saugomų teritorijų“, - kalbėjo R. Baškytė. Direktorė regioninio parko direkcijai dovanojo Saugomų teritorijų simbolinį paukštį, o direkcijos darbuotojai įteikė Vištyčio molinį viščiuką.

Renginio metu buvo pakalbinti visi svečiai: Marijampolės miškų urėdijos, Vilkaviškio rajono savivaldybės vadovai, Gamtos tyrimų ir ekologinio švietimo stoties, pasienio tarnybos, Aplinkos apsaugos agentūros, seniūnijų, bendruomenės, mokyklos, kitų institucijų nuolat bendraujančių ir bendradarbiaujančių su regioninio parko kolektyvu atstovai, gražiausių sodybų savininkai. Padėkojome renginio rėmėjams: Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos nariui verslininkui Gintautui Plečkaičiui, verslininkui Viktorui Jašinskui, vištytiečiui Gintautui Žiurauskui, Vištyčio P. Kriaučiūno vidurinės mokyklos mokiniams už gražią staigmeną – šokį, na ir žinoma regioninio parko folkloro kolektyvui „Šilojai“, daugelį metų savo skambiomis dainomis, šiokiais, trankia muzika šlovinantiems savo gimtąjį kraštą.

Sėkmingų ir prasmingų darbų Lietuvos regioniniams parkams, minintiems savo dvidešimtmetį.