Spalio mėn. prasidėjusio ,,Atiduok seną plytą perdirbti" projekto metu Vilniaus miesto mokyklų moksleiviai buvo skatinami perdirbimui atiduoti senus mobiliuosius telefonus bei kitą jų naudojamą smulkiąją buitinę techniką bei ugdomi jų atliekų rūšiavimo įpročiai.

Gruodžio 15 dieną Energetikos ir technikos muziejuje įvyko baigiamasis Vilniaus miesto renginys: sveriami į projektą įsijungusių 23 mokyklų surinkti mobilieji telefonai, sveikinami ir apdovanojami iniciatyviausi dalyviai bei projekto nugalėtojai.

„Jūs esate karta, kuri saugos ir kurs švaresnę Lietuvos aplinką ne tik sau, bet ir savo vaikams“, – tokiais žodžiais renginio dalyvius pasveikino projekto iniciatoriaus - elektronikos atliekų perdirbimo įmonės UAB ,,EMP Recycling‘‘ generalinis direktorius Almontas Kybartas. Pasirūpinimas tuo, ką tikrai naudojate kasdien - smulkiosios buitinės technikos atliekomis labai svarbus, nes dėl mažumo sugedusius mobiliuosius telefonus ir kitus elektros ir elektroninės įrangos prietaisus ,,labai lengva“ išmesti netinkamai. Patekusios į aplinką šios atliekos anksčiau ar vėliau ne tik užterš dirvožemį ir vandenis, bet ir prarasime daug vertingų žaliavų.

„Džiaugdamiesi Vilniaus ugdymo įstaigų, partnerių ir rėmėjų aktyvumu, projekto estafetę perduodame Kaunui,– sakė Energetikos ir technikos muziejaus direktorė Rasa Augutytė, įteikdama Ryšių istorijos muziejaus direktorei Rūtai Mašanauskaitei organizatorių ženkliuką.

Pirmosios vietos laimėtoja pripažinta Vilniaus „Ryto" vidurinė mokykla, surinkusi 33.78 kg mobiliųjų telefonų ir daugiausia telefonų vienam mokyklos bendruomenės nariui. Ji ir dar dvi kitos mokyklos apdovanotos diplomais, projekto iniciatoriaus, organizatorių, partnerių bei rėmėjų įsteigtais prizų krepšeliais, kuriuose buvo sukrauta: paskaitos, ekskursijos, energiją taupančios lemputės, perdirbtas popierius ir jo gaminiai...

Visi perdirbti atiduoti mobilieji telefonai dalyvavo loterijoje. Laimėtojams išdalinti USB atminties raktai, žaidimai „Elektromagija“, suvenyrai. Pagrindinį loterijos prizą – planšetinį kompiuterį laimėjo mažiausių projekto dalyvių Vilniaus miesto lopšelio-darželio „Pilaitukas“ auklėtinė Gabrielė.