Naujai įrengta Varnių regioninio parko Lankytojų centre ekspozicija „Septyni keliai iš Varnių“ kviečia susipažinti su gamtos ir kultūros vertybėmis.

Profesorius Česlovas Kudaba rašė: „Pačiame Žemaičių žemės viduryje - aukšta, kalvota. Čia susibūrė netoli vienas kito iškiliausi šio krašto sostakalviai ir dievkalniai. Žemaičių aukštuma nuo šešėlių vakare išrodo kiek panaši į didžiulį lėkštą piliakalnį. Ir staiga... Čia, aukštai, kur pūpso visi medvėgaliai, girgždūtės ir sprūdės, randi erdvų paviršiaus įdubimą. Tai didžioji Varnių loma. Ypatinga čia...“. Varnių regioninis parkas - lyg didžiulis dubuo, kurio kraštus supa įspūdingos kalvos, o įdubimą sudaro didžioji Varnių loma, kurioje telkšo Paršežerio, Lūksto, Stervo, Biržulio ežerai. Nepakartojamą įspūdį palieka iškiliausi Žemaičių aukštumų Šatrijos, Žąsūgalos, Pavandenės, Girgždūtės, Medvėgalio, Bilionių, Apvaršuvos, Jaušaičių kalvynai ir puikūs vaizdai nuo jų viršukalnių į tarpukalvių lomas ir lygumas.

Aukščiausias Žemaitijos kalnas – Medvėgalis, žemaičių kalnų karalienė - Šatrija. Čia pradžią gauna didžiosios Žemaitijos upės - Venta, Virvytė, Minija, Kražantė, Akmena. Didžiausias natūralus Žemaitijos ežeras – Lūkstas, išmetantis gintarą.

Per dabartinius Varnius neolito ar žalvario amžiuje ėjo sausumos prekybos kelias, jungęs kuršių pamarį su vidurio Lietuva. 1417 m. po Žemaitijos krikšto įkurta Medininkų vyskupija. Varniai paties kunigaikščio Vytauto nurodymu tapo vyskupijos centru ir išliko juo iki pat XIX a. antros pusės.

Varniuose gyveno, uoliai dirbo Mikalojus Daukša (1527-1613). 1595 m. išleido savo išverstą „Katechizmą arba Mokslą kiekvienam krikščioniui privalomą”, o 1599 m. – Vujeko „Postilę”. Knygos prakalboje skelbiamas manifestas gimtajai kalbai: „Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą...”. Vyskupas M. Valančius (vyskupavęs 1850 – 1864 m.) Varniuose sutelkė iškiliausias to laikmečio kultūros asmenybes - A. Vienažindį, S. Daukantą, A. Baranauską, L. Ivinskį, M. Akelaitį, J. Pabrėžą, ir kt., rūpinosi lietuviškos spaudos leidyba ir platinimu.

Visos šios kultūros ir gamtos paveldo vertybės atsispindi Varnių regioninio parko Lankytojų centro moderniai įrengtoje ekspozicijoje.

Lankytojų centrą rasite adresu: Dumbrių g. 3, Ožtakių kaimas, Varnių sen. (šalia Varnių miesto).

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Lankytojų centro vestibiulyje prie užrašo „Septyni keliai iš Varnių“.