Pagrindinė ekspozicijos tema - Sartų ežeras ir apie jį susiformavęs gamtinis ir kultūrinis kraštovaizdis, parko vertybės. Čia galėsite gauti pilną ir visapusišką informaciją apie Sartų regioninį parką.

Ekspozicinėje sienelėje esančiuose monitoriuose galėsite pamatyti filmuką apie Sartų ežero atsiradimą, parko simbolį - ausytąjį kragą. Surasite išsamią informaciją apie gamtos ir kultūros paveldo vertybes esančias regioninio parko teritorijoje. Atskiras stendas su filmuota medžiaga skirtas žirgų lenktynėms, kurių tradicija Dusetose siekia daugiau kaip 100 metų.

Ekspozicijų salėje yra du stalai. Vienas jų skirtas lankytojų „atradimams” ir praktinei (edukacinei) veiklai. Prie stalo pritvirtinti dviračio pedalai, kuriuos minant generuojama elektros energija ir apšviečiama stale įkomponuota Sartų ežero forma.

Kitas interaktyvus stalas - keliautojui. Ant parko žemėlapio su įvairiais objektais paspaudus aktyvias zonas, prisilietimui jautrių daviklių dėka ekrane atsiranda informacija apie pasirinktą objektą.

Viena patalpa skirta ekspozicijai apie sėlių gentis ir jų gyvenimą. Patalpoje yra tikra sena medinė valtis su įmontuota garso takelių klausymosi įranga. Čia lankytojas gali atsisėsti ir klausytis sėlių sutartinių, legendų. Ant sienos projektuojamas vaizdas, tarsi plauktum ežeru valtimi. Dėl to žiūrovas sėdintis tikroje valtyje ir besiklausydamas įrašų matydamas ežerą, pasijaus taip, tarsi pats plauktų. Eksponuojami vyro ir moters manekenai su sėlių aprangos rekonstrukcija.

Sartų regioninio parko lankytojų centrą rasite Vytauto g. 5, Dusetose, Zarasų rajone.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Atvykite į Dusetas. Pačiame miestelio centre surasite Sartų regioninio parko Lankytojų centrą. Nusifotografuokite prie šio pastato.