Ausiutiškių konglomeratas – gamtos sukurta moderniojo meno skulptūra. Nors jis panašus į akmenį, tačiau nėra toks kietas. Geologų teigimu, konglomeratas [lot. conglomeratus – sukauptas, surinktas] – tai nuosėdinė uoliena, kurią sudaro susicementavęs įvairiagrūdis smėlis, žvirgždas, gargždas, rieduliai. Ausiutiškių konglomeratas – valstybės saugomas gamtos paveldo objektas. Šios skulptūros aukštis – daugiau kaip 2 metrai, apimtis – net 12 metrų.

Pamatyti Neries slėnyje tūkstančius metų gulintį konglomeratą tikrai verta, nes tai yra vienas iš 6 Lietuvoje valstybės saugomų konglomeratų ir turbūt pats netikėčiausias Neries regioninio parko negyvosios gamtos objektas. Be to, keliaudami iki jo galėsite grožėtis nuostabiu upės slėnio vaizdu bei eiti saugiai ir patogiai parko direkcijos įrengtais laiptais.

Netoli konglomerato, pačioje upės vagoje, guli mitologinis akmuo Karvutė. Sakoma, kad šiam akmeniui toks vardas duotas todėl, kad kaip karvutė žmonėms duoda pieno, taip Karvutė duoda žuvies. Žvejai, neradę žuvies kitose upės vietose, visada jos prisigaudydavo prie Karvutės.

Ausiutiškių konglomeratą rasite keliaudami kairiojo Neries kranto turizmo trasa. Į šią trasą galima atvykti krašto keliu Nr. 108 nuo Dūkštų arba Vievio (ties tiltu per Nerį įrengtos nuorodos). Nuo Panerių dvaro trasos maršrutu iki Ausiutiškių konglomerato reikia važiuoti apie 11 km (pakeliui pravažiuosite Padūkštų pilkapyną ir Peklynės kalną). Nuo ties konglomeratu įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės reikia paėjėti apie 200 metrų (įrengtos nuorodos) ir laiptais nusileisti link Neries.
Jei kiltų neaiškumų kaip šį objektą atrasti, užsukite į Dūkštose esantį Neries regioninio parko lankytojų centrą.

Ausiutiškių konglomeratas ŽEMĖLAPYJE

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Nusifotografuokite prie Ausiutiškių konglomerato