Ventės ragas – nedidelis pusiasalis rytinėje Kuršių marių pakrantėje. Jo ilgis yra 5,5 kilometro, o plotis – iki 2,2 kilometro.

Kuršių marios ir Kuršių nerija susiformavo palyginti neseniai – Litorinos jūros laikotarpiu, prieš 4,5-5 tūkst. metų. Kuršių marių plotas – 1584 kvadratiniai kilometrai.

Ventės rago istorija labai įdomi. Pusiasalio smaigalyje kryžiuočiai 1360 metais pastatė Vinderburgo pilį ir bažnyčią. Audros ir žaibai du kartus šią bažnyčią sunaikino. Marių bangos griovė ir Vinderburgo pilį. Pilies akmenys buvo panaudoti naujos mūrinės bažnyčios statybai, tačiau bangos, audros ir toliau negailestingai griovė Ventės rago smaigalį. Apie 1700 metus sugriuvo ir mūrinė bažnyčia.

Ventės rago smaigalio krantai buvo sutvirtinti ir paaukštinti, išgrįsti didesniais ir mažesniais akmenimis. Pastatytas 250 metrų ilgio molas, kuris baigiantis žiemai atlieka ir ledlaužio funkcijas – suskaldo didžiulius ledo luitus. Šie darbai padėjo sustabdyti Ventės rago pusiasalio nykimo procesą.

Ventės ragas – ideali geografinė vieta paukščiams gaudyti ir žieduoti. Rytine Baltijos jūros pakrante driekiasi vienas didžiausių paukščių migracijos kelių. Rugsėjo – spalio mėnesiais neretai būna dienų, kai Lietuvos pajūriu per dieną praskrenda daugiau kaip 3 mln. paukščių.

Įsteigus Ventės rago ornitologinę stotį, kasmet apžieduojama apie 2-4 tūkst. paukščių. Daugiausia varnėnų, liepsnelių ir kitų. Iš pradžių Ventės rage sparnuočiai buvo gaudomi užmetant tinklus ant krūmų ir į juos įvarant paukščius.

Ventės rago švyturys – valstybės saugomas technikos paminklas. Pirmasis medinis švyturys Ventės rage buvo pastatytas dar 1837 metais Jis buvo apšviečiamas alyva kūrenama lempa. Dabartinis raudonų plytų mūrinis švyturys pastatytas 1852 metais Jo aukštis yra 11 metrų.

Ventės rago švyturys - vienas iš nedaugelio Lietuvos švyturių, į kurį leidžiama laisvai įlipti ir pasižvalgyti. Į švyturio apžvalgos aikštelę veda seni geležiniai, papuošti originaliais ornamentais laiptai. Nuo šios aikštelės galima matyti Kuršių nerijoje už 12-13 kilometrų į Pietvakarius esančią Nidą ir auksines kopas bei 8,5 kilometro į Vakarus nutolusią Preilą.

Ventės ragas – nuostabus Lietuvos kampelis Kuršių marių pakrantėje. Kasmet čia atvyksta po 30-50 tūkst. lankytojų iš visos Lietuvos ir daugelio užsienio valstybių. Džiugu, kad Ventės rago ornitologinę stotį kasmet lanko vis daugiau Lietuvos mokyklų moksleivių. Čia įrengtas nedidelis muziejus, kuriame lankytojai gali susipažinti su paukščių žiedavimo istorija, paukščių migravimo tyrimais ir turtingu šių apylinkių sparnuočių pasauliu.

Ventės ragas


Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Atvykę į Kintus (Šilutės rajone), važiuokite apie 10 kilometrų tiesiai Pietvakarių kryptimi, kol privažiuosite Ventės kaimą. Transporto priemonę palikite automobilių stovėjimo aikštelėje ir eikite prie švyturio. Jis stovi pačiame Ventės rago smaigalyje. Nusifotografuokite prie švyturio. Graži panorama atsiveria nuo Kuršių marių pusės, stovint ant molo.