Viena iš gražiausių Vilniaus miesto panoramų, atsiveriančių nuo Bekešo kalno, nuo šiol vilniečiai ir miesto svečiai galės grožėtis užkopę naujais laiptais.

Kaip teigia Audronė Kasperavičienė, Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos vadovė, senieji laiptai buvo jau sutrūniję ir jais tapo pavojinga lipti, todėl imtasi sutvarkyti Kalnų parko lankytojų pamėgtą trasą.

„Seni ir sutrūniję laiptai pakeisti ant polių sumontuotais naujais laiptais. Kaip ir anksčiau, į kalną jie vinguriuoja toje pačioje vietoje, todėl rezervato lankytojams jis patogus keliaujant į čia pat stūksantį Trijų kryžių kalną“, – sako A. Kasparavičienė.

Anot jos, prieš darbų pradžią Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos specialistai atliko geologinius-archeologinius žvalgymus. „Aptikta keletas pavienių buitinės keramikos fragmentų, datuojamų XIV a. Šie radiniai yra vienas iš faktinių požymiu, rodančių, jog kadaise šioje teritorijoje buvo gyvenvietė“, - atskleidžia rezervato direkcijos vadovė.

Bekešo kalnas

Pastaraisiais metais, vykstant kompleksiniams moksliniams tyrimams Kalnų parko tyrėjai šią teritoriją drąsiai įvardija, kaip buvusio Kreivojo miesto vietą.

Bekešo kalno istorija mena XVI a. II pusėje buvusius glaudžius Lietuvos ir Vengrijos ryšius. Kalno pavadinimas siejamas su vengrų karvedžio Kasparo Bekešo vardu, kuris buvo vienas žymiausių Lenkijos ir Lietuvos karaliaus Stepono Batoro karvedžių, ypač pasižymėjęs Livonijos kare. Ikonografiniuose šaltiniuose ant Bekešo kalno vaizduojamas bokštas, kuriame, pagal legendą, buvo palaidotas karvedys.

Pasak A.Kasperavičienės, paveldo objektai turi skatinti žmones domėtis savo istorija, didžiuotis ja, todėl ypač vertinamas bendradarbiavimas su Vilniaus miesto savivaldybe, kuri pasirūpino laiptų į Bekešo kalną remonto darbais. Darbus vykdė konkursą laimėjusi UAB „BSS grupė“.