Ladakalnis, esantis Aukštaitijos nacionaliniame parke, yra viena iš gražiausių vietų Lietuvoje. Iškilęs jis 175 metrus virš jūros lygio. Saulėtą dieną nuo jo viršūnės matosi 6 ežerai.

Rytinėje kalno papėdėje tyvuliuoja Linkmenas ir Asėkas, pietinėje - Alksnas, Alksnaitis o vakarinėje – didžiulis Ūkojas ir Pakasas. Į parko Šiaurę Ladakalniu prasideda geomorfologinis draustinis. Ištisa kalvų grandinė - ledynmečio palikimas. Nuo kalno žiūrint į Rytus, tarp dviejų ežerų išaugęs vienintelis parke 18 hektarų ąžuolynas. Jame auga retos augalų rūšys.

Manoma, kad ant šio kalno buvo aukojamos aukos baltų gyvybės deivei Ladai - didžiajai Motinai, viso pasaulio gimdytojai. Ladakalnį juosiantys ežerai apipinti legendomis ir padavimais. Viena Alksno ežero įlanka vadinama Mergakumpiu. Pasakojama, kad kaimo merginos bėgo nuo Napaleono karių ir plaukdamos nuskendo šioje įlankoje. O Linkmeno ežere gyveno žaltys Linkmenas, kuriam čia buvo pastatyta didelė šventykla.

Vasarą Ladakalnis gausiai lankomas turistų. Jį galima aplankyti atvažiavus, keliaujant pėsčiomis arba plaukiant Aukštaitijos nacionalinio parko ežerais. Yra paprotys į kalno viršūnę užnešti akmenukų ir palikti prie viršūnėje augančio ąžuolo.

Šią vasarą „Ladakalnis“ pagal projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas. I etapas“, vykdomą Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, naujai pritaikytas lankymui.

Ladakalnis


Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Atvažiavę prie Ladakalnio, užkopkite į kalną, nuo kurio atsiveria puiki ežerų panorama. Nusifotografuokite Ladakalnio viršuje, kad matytųsi ežerai.