„Pirmiausia Pakistano prezidentas išreiškė gilią užuojautą visiems žuvusiųjų artimiesiems. Galutinai suderinome grįžimo klausimus: Pakistanas skiria tam karinį lėktuvą. Birželio 28 d. lėktuvas pakyla iš Islamabado, nakvynė Charkove ir 29 d. rytą lėktuvas leisis Vilniuje. Toliau lėktuvas skris į Bratislavą“, - GRYNAS.lt teigė K. Kudzmanas.

Ambasadorius negalėjo tiksliai įvardinti grįžimo laiko, nes maršrutas dar derinamas, laukiama leidimų. „Viskas nėra taip paprasta. Skrydžiui reikia gauti 14-os šalių leidimus. Lietuva leidimą iš karto davė, bet reikia gauti ir kitus. Nepaisant to, skrydžio datos jau tikrai oficialiai patvirtintos, tiesiog dar neskelbiami laikai, nes jie gali keistis“, - pasakojo K. Kudzmanas.

Kęstutis Kudzmanas
GRYNAS.lt primena, kad šeštadienį, apie 22.45 valandą vietos laiku, užpuolikai, apsivilkę sukarintos organizacijos – Gilgito žvalgų – uniformomis, užpuolė bazinę alpinistų stovyklą Nanga Parbat prieškalnėje. Užpuolikai nužudė 10 užsienio alpinistų ir vieną pakistanietį porterį. Tarp aukų buvo ir lietuvių alpinistas Ernestas Markšaitis. Jo kolega Saulius Damulevičius baisaus likimo išvengė, nes buvo išėjęs į kitą stovyklą ant kalno.

E. Markšaičio kūną kelionėje lydės jo kolega Saulius Damulevičius. Namo jie grįš kartu.

Daug chaoso

„Apskritai Pakistanas rodo didelį dėmesį šiam įvykiui ir padeda kuo tik gali. Dar daug neaiškumų, informacinio chaoso, bet įvykiui dėmesys didelis. Prezidentas Asifu Ali Zardari pareiškė, kad išpuolis buvo nukreiptas ne tik prieš užsienio turistus, bet ir prieš patį Pakistaną ir svarbią jam ekonomikos dalį – turizmą apskritai“, - aiškino K. Kudzmanas.

Ketvirtadienį Gilgito Baltistano vietos valdžios atstovai paskelbė, kad identifikavo 16 užpuolikų, kurie dalyvavo alpinistų ir pakistaniečio nužudyme. Šiuo metu vyksta jų paieška.

Atsakomybę už išpuolį iš karto po įvykio prisiėmė „Tehrik-i-Taliban Pakistan“ (TTP) organizacija, bet vėliau užsienio spaudoje pasirodė informacija, jog atsakingi gali būti ir kitos grupuotės. K. Kudzmano teigimu, šalyje veikia daug įvairių karinių grupuočių, kurių tikslai labai skirtingi. Diplomatas nenustebtų, jeigu paaiškėtų, kad atsakomybę suskubusi prisiimti TTP nebūtinai bus susijusi su šiuo įvykiu: „Žinote, kaip būna: mažai žinoma grupuotė nori dėmesio ir po tokių įvykių paskuba pranešti, kad tai jos darbas. Iš karto gaunama dėmesio. Nenoriu teigti, kad taip nutiko ir šiuo atveju, tiesiog sakau, kad tokia galimybė egzistuoja. Policija skubiai vykdo tyrimą, apklausiami liudytojai, žinoma, kad vienas kinas pabėgo ir jo ieškoma. Nenoriu komentuoti tyrėjų darbo, bet manau, kad jie žino, ką daro. Dabar svarbiausia pargabenti Saulių ir Ernestą atgal į Lietuvą“.