Ketvirtoji diena

Kadangi dar vakar buvome nusprendę, jog oras šiandien bus prastas kopimui viršuje ir važiuosime laipioti, tai ryte nekilo moralinių dilemų, net ir kažkam ryte pradėjus dairytis ir kalbėti apie mėlyną, giedrą dangų, puikų orą. Nė velnio - numatytas maršrutas skendėjo debesyse ir mes ten tikrai nesiruošėme lįsti.

Patraukėme laipioti ant uolų, treniruotis lipimo uolomis su katėmis ir ledo įrankiais technikos - vadinamo „dry tooling“. Jis būtinas lipant žiemą (arba žiemiškomis sąlygomis) ten, kur lipimas yra sudėtingas techniškai - reikia kabintis už smulkių nelygumų, plyšelių ir kur paprastai, esant šiltam orui, lipama laipiojimo bateliais ir nuogomis rankomis. Žiemą tokia kombinacija reikštų, geriausiu atveju, tiesioginį kelialapį į nušalimų skyrių organų ir audinių aukojimo akcijai. Lipti su dideliais batais ir storomis pirštinėmis tokiomis vietomis irgi negalima - ne dėl to, kad taisyklės kokios nors draustų (kalnuose apskritai tėra vienintelė taisyklė - likti gyviems ir sveikiems), o dėl to, kad jais nesugraibysi tų smulkių uolos detalių. Tada naudojami ledo įrankiai ir katės. Ir tai lipimą daro tik sudėtingesnį. Šiandien, trasose, kurias vasarą bėgte užbėgu su bateliais, teko vietomis gerokai painkšti ir pastenėti.

Kartu su treniruote išsibandėme ir kameras, filmuoti - nes vienas iš dviejų šio projekto tikslų - sukurti ir filmą apie kopimą. Kadangi kartoti dublius kalnuose - reikalas ir sunkus, ir pavojingas ir kitaip neviliojantis, reikia gerai ištobulinti filmavimo įgūdžius ir išbandyti techniką. Parsivežėme bene kelias dešimtis gigabaitų filmuotos medžiagos, neskaitant to, ką mūsų operatorius Vytas dar prifilmavo laigydamas per uolas su savo kameromis. Analizuosim, gausime patarimų iš filmavimo komandos, ką ir kaip daryti, kad nusileidus nereikėtų medžiagos išmesti į šiukšlyną.

O dieną baigėme pasiruošimu rytdienos maršrutui - aprašymų skaitymu (britai per vakarienė sakė, kad jiems jis pasirodė gana „sausokas“, t.y. per mažai ledo), kačių ir ledo įrankių galandimu ir kuprinių krovimu. Žinoma, ir dienoraščio rašymu.