„Kartais randame be mūsų žinios pasodintus ąžuolus, – šypsosi Labūnavos girininkas Remigijus Bučinskas. – Jei tokie medeliai pasodinti tinkamoje vietoje – džiaugiamės, jei netinkamoje – perkeliame ten, kur jiems geriau augti.“

Iš viso Lietuvos tūkstantmečio ąžuolyne, kuriamame Pašilių miške Pelėdnagių seniūnijoje, jau pasodinta daugiau kaip 10 tūkst. sodinukų, užsodintas apie 20 hektarų plotas, rašo Kėdainių laikraštis „Rinkos aikštė“.

Planuojama, kad 2009 metais pradėtas sodinti ąžuolynas užims apie 50 hektarų. Šiemet ąžuolyne įrengtas „naujagimių“ kvartalas. Jame jau pradėti sodinti ąžuoliukai, kuriuos tėvai ar seneliai skiria gimusiems vaikams.

Nors atskirtas kvartalas įrengtas tik šiemet, naujagimiams skirti ąžuoliukai sodinami nuo pat ąžuolyno įkūrimo. R. Bučinskas prisimena pagyvenusių šiauliečių porą, kuri vienais metais pasodino ąžuolą anūko garbei, o po metų atvažiavo pasodinti dar du – gimusiems dvyniams.

Ūgtelėjusius, apie 15 metų ąžuolus, išaugintus specialiuose induose, galima sodinti bet kuriuo metų laikų (žinoma, tik ne įšalus žemei).

Pasak girininko, žmonės atvažiuoja aplankyti savo pasodintų ąžuolų. Tik jiems tenka pasiskaičiuoti, kiek žingsnių nuo kelio ar kito nekintančio ženklo ąžuolas auga, rašo „Rinkos aikštė“.

Ąžuolynai Lietuvoje užima mažiau nei 2 proc. medynų, yra pasiūlymų priimti juos saugančius įstatymus.