Gabono gamtos apsaugos darbuotojai per pastaruosius kelis metus iš brakonierių atėmė tūkstančius dramblio ilčių ir kaulų. Iki šiol, visas konfiskuotas dramblio kaulas buvo sandėliuojamas, bet birželio 27 d. visos atsargas buvo nuspręsta sudeginti, taip pranešant brakonieriams apie „jokios tolerancijos“ programos sustiprinimą, skelbia tarptautinė gamtosaugos organizacija World Wildlife Fund (WWF).

Per pastaruosius 2 – 3 metus brakonierių veiksmai Afrikoje labai suintensyvėjo. Dramblio kaulas – ypač paklausi prekė Kinijoje ir Pietryčių Azijoje. Tenykščiai gyventojai mano, kad ši medžiaga apsaugo nuo daugelio ligų bei gydo vėžį, nors jokie moksliniai tyrimai to nepatvirtino. Turtėjant tiems kraštams, auga ir dramblio kaulo poreikis, o kartu ir brakonierystės mastais. Afrikos drambliams iškilo rimta grėsmė, tad juos saugančios šalys stiprina savo gamtos apsaugos pajėgas.

„Gabone egzistuoja jokios tolerancijos politika gamtosaugos nusikaltimams. Šis kaulų deginimas, tai žinutė visiems, veikiantiems nelegalioje medžioklėje ir prekyboje gyvūnais ar jų dalimis“, - sakė Gabono prazidentas Ali Bongo. Sprendimas sudeginti, buvo priimtas po to, kai išaiškėjo, kad dalis konfiskuotų atsargų dėl korumpuotų pareigūnų vėl patenka į nelegalios prekybos tinklus.

Prieš įvykdant sunaikinimą, buvo atliktas konfiskuotų prekių auditas: 1293 dramblio iltys, 17 730 įvairių kitų dramblių kaulų ar dramblio kaulo pusdirbinių. Visas konfiskuotų prekių svoris: 4,8 tonos. Manoma, kad toks kaulų kiekis buvo paimtas iš 850 nušautų dramblių.

Gabonas tapo pirmąja valstybe Afrikoje, kuri sunaikino savo konfiskuotą dramblio kaulą. Juodojoje rinkoje viena dramblio iltis kainuoja apie 50 tūkst. JAV dolerių, o vienas kilogramas dramblio kaulo – apie 2 tūkst. JAV dolerių. Taigi, sudeginti kaulai galėjo atnešti virš 100 mln. JAV dolerių pajamų (~ 276 mln. Lt).

Ankščiau, Centrinės Afrikos valstybės sprendė, ar nepardavus sukauptų konfiskuotų kaulų oficialiai Azijoje, o gautus pinigus panaudoti gamtosaugos srityje, bet buvo nuspręsta, kad taip elgtis būtų neetiška.

Skaičiuojama, kad kasmet Afrikoje nelegaliai nušaunama 10 – 12 tūkst. dramblių.

O kaip elgiamasi su Lietuvoje konfiskuotais brakonierių įrankiais? Nuo pasaulinės praktikos neatsiliekame - didesnė dalis yra perduodami į atliekų tvarkytojų rankas, kur šie yra perdirbami. Nemodifikuoti ir legalūs įrankiai (pvz. meškerės) yra parduodamos legaliai meškeriojantiems žvejams.

Daugiau informacijos - video reportaže: