Arkties regiono ruonių gynėjai laimėjo nemenką pergalę – Rusija nusprendė prisidėti prie jų apsaugos ir uždraudė importuoti arba eksportuoti ruonių kailius.

Ruonių medžioklė šalyje vis dar leidžiama, bet komercinė medžioklė uždrausta. Rusija buvo didžiausia ruonių kailių importuotoja iš Kanados. Pastarojoje šalyje komercinė ruonių medžioklė plačiai išvystyta. Kanadiečių medžiotojai garsėja savo žiauriu elgesiu su ruoniais, kuriuos žudo subtiliais skausmingais būdais (pvz. uždaužo lazdomis), kad kuo mažiau pakenktų kailiui.

Tarptautinė gyvūnų gerovės fondo (TGGF) darbuotojai jau 40 metų siekia uždrausti ruonių medžioklė komerciniais tikslais. 2009 m. Rusija tapo pirmąja valstybe uždraudusi komercinę jų medžioklę.

Pagrindiniu TGGF „taikiniu“ dabar lieka Kanada, kuri vis dar griežtai atsisako nutraukti ruonių medžioklę. Ši šalis yra didžiausia kailių tiekėja pasauliui, tačiau dabar, kai pagrindinė jos importuotoja Rusija nutraukė prekybą, tikimasi, kad medžioklės mastai prisidės. Prie Rusijos taip pat prisijungė ir Kazachstanas bei Baltarusija.

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas ruonių medžioklę yra apibūdinęs, kaip itin žiaurią. Jo teigimu, „tai seniai turėjo būti uždrausta“, rašo theecologist.org.

Nors ruonių medžioklė ir jų kailių prekyba Kanadoje yra išvystyta ir daug pajamų duodanti ekonomikos šaka, visgi jos prekybos partnerių mažėja: JAV uždraudė juos įvežti į šalį dar 1972 m., Europos Sąjunga tai padarė 2009 m., o dabar prisijungė ir Rusija su kaimynėmis. Kanada dabar dairosi į Kiniją ir pietryčių Azijos valstybes, kaip potencialias rinkas.

Ruoniams yra iškilusi išlikimo grėsmė. Jų skaičius nuolat mažėja ne tik dėl medžioklės, bet ir dėl maisto trūkumo ir ledynų tirpimo, nes gimdančioms patelėms reikalingos tvirtos ledo lytys ant kurių jos gyvena kelias savaites. Skaičiuojama, kad viso Arktyje liko apie 7,7 mln. ruonių.