Po aprašytos vieno atvejo istorijos, kai be leidimų Signatarų kvartale ėmė dygti trys kotedžų pamatai, nors tame kvartale galima tik individualių namų statyba, GRYNAS.lt redakcijos paštą užtvindė laiškai su aprašytais panašiais atvejais šalimais esančioje gatvėje. Vasario mėnesį GRYNAS.lt surinko visą informaciją ir perdavė ją VTPSI, o ši pradėjo didelės apimties patikrinimus.

Nelegali didžioji dalis gatvės?

Anksčiau Vilniaus miesto savivaldybės atstovai teigė, kad toje vietoje apskritai galima tik vienbučių ar dvibučių statyba. Tačiau, nepaisant to, kvartale ėmė dygti kotedžai ir daugiabučiai.

„Bandėme ir mes aiškintis, kokiu būdu ir ar legaliai dygsta tokie „mažaaukščiai gyvenamieji namai“, kaip juos gražiai vadina valdžios atstovai. Štai, apie vieną tokį (S. Šilingo gatvė) prieš kelis mėnesius paklausėme Statybų inspekcijos ir gavome atsakymą, kad viskas legalu. Šiuo metu – tai trijų aukštų daugiabutis dokumentuose figūruojantis kaip „dvibučiai gyvenamieji namai“. Tuo tarpu Vilniaus miesto interaktyviame žemėlapyje nurodoma, kad turėtų būti blokuoti vienbučiai gyvenamieji namai. Jie tikrai ne vienbučiai. Tačiau viskas legalu?“- klausė skaitytoja.

Pasak skaitytojos, problemų yra ir daugiau: „Panašiai ir šalia esančiame sklype. Išduotas leidimas dviems blokuotiems vienbučiams. Realybėje – trys viename sklype.“

Kita skaitytoja įvardino dar vieną problematišką atvejį S. Šilingo gatvėje: „Statytojai įsigudrino vietoj vienbučių ar dvibučių namų ant 20 arų sklypų statyti devynis kotedžus arba net daugiabučius. Esmė ta, kad kvartale, kur turėtų stovėti vienbučiai namai, randasi keistų keisčiausi dariniai (daugiabučiai ar dar kitaip forminami kaip poilsio patalpos). Tokiam skaičiui gyventojų čia nėra jokios infrastruktūros.“

Dar vienas skaitytojas įvardino kitą problematišką atvejį toje pačioje gatvėje: „Šilingo gatvėje jau baiginėjamas statyti kitas daugiabutis. Jei ir yra statybos leidimas, nesuprantu, kaip tokiom statybom jis gali būti išduotas...“

Tokių ir panašių laiškų sulaukė GRYNAS.lt redakcija. Panašu, kad apsukrūs daugiabučių statytojai tiesiog užvaldė Signatarų kvartalą, todėl GRYNAS.lt paprašė VTPSI ištirti visų teritorijoje esančių statinių legalumą. Tyrimas truko apie 2 mėnesius.

Tikrino daugybę aspektų

VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė GRYNAS.lt pateikė patikrinimo išvadas ir teigė, kad buvo tikrinta daugybė statybos aspektų.

„VTPSI atliko įtarimų sukėlusių statinių Pavilnyje (vadinamo Signatarų kvartalo S. Šilingo ir kt. gatvėse) statybos teisėtumo patikrinimą. Tikrintas statytojų pateiktų deklaracijų apie statybos užbaigimą, kai kurių Vilniaus m. savivaldybės administracijos išduotų statybą leidžiančių dokumentų (SLD) išdavimo teisėtumas, aiškintasi, ar vadinamieji „kotedžai“ atitinka sublokuotų 1-2 butų ar daugiabučių namų požymius, taip pat nagrinėtos su statinių statyba šioje teritorijoje susijusių teritorijų planavimo teisės aktų nuostatos“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

VTPSI atstovė pažymėjo, kad leidimus išduoda savivaldybė: „Atkreipiame dėmesį, kad specialiuosius architektūros reikalavimus, tarp kurių nurodoma ir kokio teritorijų planavimo dokumento (-ų) sprendiniais vadovautis, statinio projektui rengti pagal konkrečiai teritorijai galiojančius teritorijų planavimo dokumentus išduoda savivaldybės administracija.“

Pasak V. Aliukonienės, visoje teritorijoje, kurioje pastatyti (statomi) įtarimų dėl statybos teisėtumo sukėlę namai, sklypų užstatymo tankumas ir intensyvumas neviršija teritorijų planavimo dokumentų sprendiniais nustatytų rodiklių.

Neteisėtai išduotas leidimas

Dėl keturių vienbučių buvo jau kreiptasi į teismą, nes nustatyta, kad leidimas išduotas neteisėtai. Po VTPSI pasikreipimo į teismą buvo išduotas naujas leidimas, bet, kaip pasirodė, jis irgi buvo neteisėtas.

„Patikrinus Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2015-07-20 išduoto leidimo, kuriuo leista statyti 4 blokuotus vienbučius namus (statybos užbaigimo procedūros neatliktos), teisėtumą, nustatyta, kad jis išduotas neteisėtai. Prie projekto buvo pridėti ne visi privalomi pateikti dokumentai ir pats projektas parengtas pažeidžiant teisės aktų reikalavimus (dėl automobilių stovėjimo aikštelės). VTPSI su ieškiniu kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl minėto leidimo galiojimo panaikinimo. Gavusi teismo 2016-03-16 nutartį su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsiliepimu, kuriame nurodyta, kad 2016-02-08 išduotas naujas leidimas, VTPSI operatyviai atlikto jo patikrinimą ir nustatė, kad naujas leidimas išduotas, projekto sprendiniais nepašalinus visų ieškinyje nurodytų pažeidimų, todėl laikytina, kad ir šis leidimas neteisėtas“, - komentavo V. Aliukonienė.

VTPSI 2016-04-05 patikslintu ieškiniu Vilniaus miesto apylinkės teismo prašo: pripažinti negaliojančiu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2016 m. vasario 08 d. išduotą statybos leidimą; įpareigoti atsakovę UAB ,,Kotedžų statyba“ per 6 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo pagal reikiamai pertvarkytą projektinę dokumentaciją, gavus naują leidimą, pertvarkyti statinius, jeigu toks pertvarkymas yra galimas pagal teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams; per nustatytą terminą neatlikus nurodytų veiksmų įpareigoti UAB ,,Kotedžų statyba“ per 6 mėnesius savo lėšomis nugriauti statinius žemės sklype.

Galimas dokumentų klastojimas ir kreipimasis į prokuratūrą

Dar kitame sklype yra įtariamas dokumentų klastojimas, buvo kreiptasi į prokuratūrą.

„Šilingo g. 72 dėl statytojo galimai suklastotų statybą leidžiančių dokumentų, pridėtų prie prašymų patvirtinti deklaracijas apie statinių statybos užbaigimą sklypuose, VTPSI 2016-02-26 kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydama pagal kompetenciją išnagrinėti ir priimti sprendimą dėl galimo dokumentų klastojimo fakto tyrimo“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Anot inspekcijos atstovės, šiuo metu rengiamas kreipimasis į teismą dėl patvirtintų deklaracijų apie statinių nurodytuose sklypuose statybos užbaigimą panaikinimo.

Viename name – nurodymas pakeisti projekto sprendinius

Kitame sklype taip pat su statomu statiniu ne viskas yra gerai, reikalaujama pakeisti projekto sprendinius.

„Namai S. Šilingo g. 59 ir 61 – tai namai viename sklype S. Šilingo g. 61. Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2015-04-08 statytojui pagal statinio projektą išdavė statybą leidžiantį dokumentą (SLD). Projekte suprojektuoti tarpusavyje sublokuoti devyni dvibučiai gyvenamieji namai“, - komentavo V. Aliukonienė.

Pasak jos, inspekcija įpareigojo pakeisti tam tikrus sprendinius: „Inspekcija, išnagrinėjusi situaciją vietoje ir su šių namų statyba susijusius dokumentus, priėmė sprendimą statytojui pateikti privalomąjį nurodymą pakeisti statinio projekto neesminius sprendinius pagal statybos techninio reglamento „Vienbučiai ir dvibučiai gyvenamieji pastatai“ reikalavimus ir tinkamai juos įgyvendinti. Naujas SLD šiuo atveju neprivalomas. Nepakeitus, kaip nurodyta, statinio projekto ir tinkamai neįgyvendinus projekto sprendinių, nebus galima atlikti statybos užbaigimo procedūrų. Pagal teritorijų planavimo dokumentus daugiabučiai mažaaukščiai namai šioje teritorijoje gali būti.“

Dėl inspektoriaus pradėtas tarnybinis patikrinimas

Visas šias statybas kuravo vienas inspektorius – VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vyriausiasis specialistas Juozas Matonis. Dėl jo darbo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

„Dėl VTPSI valstybės tarnautojo galimai netinkamai atliktų pareigų, tvirtinant deklaracijas apie statybos užbaigimą, atliekamas tarnybinis patikrinimas“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.