Į GRYNAS.lt redakciją kreipęsis skaitytojas Marius pranešė apie netinkamą atliekų rūšiavimą Zarasuose. Jo atsiųstuose nuotraukose matyti, kad rūšiavimui skirti konteineriai perpildyti, šiukšlės išmėtytos ir šalia jų. Stiklo, plastiko, popieriaus konteineriuose sumestos ir buitinės atliekos.

Kad padėtis rimta neneigė nei „Zarasų komunalininko“ direktoriaus pavaduotojas Juozas Šyvokas, nei rajono vicemerė Stasė Goštautienė.

Atliekų rūšiavimui skirtų konteinerių turinį komunalininkai išveža du kartus per mėnesį. „Zarasų komunalininko“ direktoriaus pavaduotojo J. Šyvoko teigimu, jei šie būtų ištuštinami ir kas antrą dieną, padėtis nepasikeistų – gyventojai per tiek laiko spėtų rūšiavimui skirtus konteinerius pripildyti buitinėmis šiukšlėmis ir kitomis atliekomis, pavyzdžiui, padangomis.

Padėtis nekontroliuojama nuo tada, kai Utenos sąvartynas, į kurį ir vežamos Zarasuose susikaupusios atliekos, padidino įkainius. Pakilus kainoms gyventojai ėmė vengti mokėti šiukšlių išvežimo mokestį. Todėl buitines atliekas pila, kur jiems patogiau – į rūšiavimo konteinerius arba tiesiog pakelėse ir pamiškėse.

Už šiukšlių išvežimą moka ne visi

J. Šyvokas skundėsi, kad žmonės šiukšlių nerūšiuoja. Todėl rūšiavimo bazė antrinių atliekų konteinerių turinio nepriima – jis verčiamas tiesiai į sąvartyną.

Pašnekovo teigimu, padėtis kebli, nes „už šiukšlių išvežimą moka ne kiekvienas gyventojas“. Piniginę patuština tik tie, kurie yra sudarę sutartį su ,,Zarasų komunalininku“.

Kai kurie gyventojai randa galimybę nemokėti už šiukšlių išvežimą ir jas šalina savaip: „Neprivalomas mokestis, kaip kituose rajonuose, todėl yra bardakas. Čia mano nuomonė. Žmogus, kad ir sudaro sutartį, nenori mokėti. Išeina šiukšlių slėpimas. Žmonės dabar įsigudrino, kad galima už šiukšles nemokėti – galima šiukšles mesti į antrinių žaliavų konteinerius. Sukontroliuot jau dabar nebegalim. Ir pagaunam, ir baudžiam, bet vis vien“, – sielojosi J. Šyvokas.

Daugiabučio gyventojui, pasirašiusiam sutartį, per mėnesį už šiukšlių išvežimą tenka pakloti 6 Lt. Individualaus namo savininkui buitinių atliekų 0,24 m³ konteinerio turinio vienkartinis išvežimas atsieina 16 Lt. Šiuos konteinerius gyventojai gavo nemokamai.

„Jeigu žmogus sutarties pasirašyti nesutinka, jis perduodamas savivaldybei. Ji turi imtis priemonių, bet niekas tuo neužsiima – nenori niekas prieš rinkimus pyktis su žmonėm. Žmogus sutartį sudaro, bet šiukšlių neveža. Jis sutartį turi, jo baust negali. Pažiūrėjus, kiek šiukšlių išvežta, pasirodo, kad per metus tik vieną konteineriuką išvežė. Kur kitos šiukšlės atsiduria žinome: jos yra arba rūšiavimo konteineriuose, arba aikštelėse (atliekų surinkimo – aut. pastaba)“, – teigė J. Šyvokas, manantis, kad dėl esamos padėties atsakomybę prisiimti turėtų ir savivaldybė.
S. Goštautienė
Mes tikrai skęstam šiukšlėse. Ir pakelėse matom, ir miškuose matom. Ne paslaptis – mes matom. Žinot, ko dabar primeta? Prie kapinių prideda padangų ir panašiai. Tai yra žmonių kultūra. Nežinau, kaip žmones sudrausminti ir kokiu būdu čia kovoti.

Jo žodžiais, vadovaujantis miesto tvarkymo taisyklėmis, individualaus namo savininkas privalo pasirašyti sutartį dėl atliekų išvežimo. Priešingu atveju yra numatytos baudos. Vis dėlto ,,Zarasų komunalininko“ direktoriaus pavaduotojas įsitikinęs, kad savivaldybėje nėra specialisto, kuris tikrintų sutartis, baustų jų neturinčius gyventojus.

J. Šyvokas aiškino, kad atliekos Zarasuose rūšiuojamos maždaug 10 metų. Mieste veikia 16 rūšiavimo aikštelių.

Anot jo, padėtis tragiška tapo tada, kai Utenos sąvartynas pakėlė įkainius, tuomet „visos šiukšlės atsidūrė antrinių žaliavų konteineriuose“. Įsigaliojus naujoms kainoms, už šiukšlių išvežimą individualių namų savininkams tenka mokėti vos ne dvigubai.

Buitinės šiukšlės išvežamos du kartus per savaitę. J. Šyvoko nuomone, dažniausiai šie konteineriai perpildyti nebūna.

Motyvaciją mažina į vieną sunkvežimį pilamos išrūšiuotos atliekos

Zarasų rajono vicemerė S. Goštautienė įsitikinusi, kad ,,rūšiavimas – labai sudėtingas dalykas“. Politikė neslėpė, kad padėtis Zarasuose įtempta, tačiau, kokių veiksmų reikėtų imtis, ji tikina nežinanti: „Recepto tikrai nėra. Šiukšlių siaubingai didėja. Kokia apkrova vasarą, kiek daug poilsiautojų... Mes tikrai skęstam šiukšlėse. Ir pakelėse matom, ir miškuose matom. Ne paslaptis – mes matom. Žinot, ko dabar primeta? Prie kapinių prideda padangų ir panašiai. Tai yra žmonių kultūra. Nežinau, kaip žmones sudrausminti ir kokiu būdu čia kovoti.“

Tai, kad žmonių išrūšiuotos šiukšlės supilamos į vieną sunkvežimį, pasak vicemerės, mažina rūšiavimo motyvaciją: ,,Būna, kad žmonės rūšiuoja, o veža bendram katile šiukšles. Didelė problema.“

S. Goštautienė svarsto, kad gyventojus mokant rūšiuoti, ko gero, padėtis kažkiek pasikeistų. Tačiau ji pridūrė, kad „poreikis tai tikrai labai menkas“.

GRYNAS.lt dėkoja skaitytojui Mariui už informaciją ir nuotraukas