„Atnaujiname veiklą ir galime vykdyti įsipareigojimus visuomenei, Vyriausybei, savo nariams. Už akių priimtas ir nepagrįstas Aplinkos ministerijos sprendimas panaikinti asociacijos veiklą jau sukėlė didžiulius padarinius. Dėl tyčinio veiklos žlugdymo be priežiūros liko net 4,5 tūkst. asociacijai priklausančių pavojingų atliekų konteinerių, su EPA nutraukė sutartis įvairūs tvarkytojai, savivaldybės, sustojo visuomenės švietimo projektai, narių mokėjimai“, – teigia Mantas Varaška, EPA direktorius.

Elektronikos platintojų asociacijos licenciją, suteikiančią teisę organizuoti elektros ir elektroninės įrangos (EEĮ) atliekų tvarkymą, rugsėjo viduryje panaikino Aplinkos apsaugos agentūra (AAA). Licencija panaikinta tris kartus per metus pažeidus Atliekų tvarkymo įstatymo reikalavimus.

Seimo Teisės teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas pažymėjo, jog EPA veiklos leidimas panaikintas nepagrįstai, taikant įspėjimus už nebuvusius pažeidimus, pasinaudojant formaliomis Atliekų tvarkymo įstatymo nuostatomis. Komiteto pirmininkas pabrėžė, jog Aplinkos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos privalo tokius svarbius sprendimus pagrįsti, neleidžiant kilti bet kokioms abejonėms.

Seimo Aplinkos apsaugos komitete politikai stebėjosi, jog Aplinkos apsaugos agentūra Elektronikos platintojų asociacijos net neįspėjo, jog naikinama jos licencija. Asociacijai jau netekus šios teisės, ji dar kelias dienas tęsė veiklą ir apie faktą dėl veiklos sustabdymo sužinojo tik iš žiniasklaidos.

Seimo Ekonomokos komiteto pavaduotojas Artūras Skardžius mano, jog Aplinkos ministerija, priėmusi drastiškus ir ne tik verslui, tačiau ir valstybei, visuomenės sveikatai pavojingus, nepagrįstus sprendimus privalo prisiimti atsakomybę. Neatsakingi ir skuboti ministerijos įstaigų sprendimai dėl EPA licencijos panaikinimo galėjo sukelti sunkias pasekmes visuomenės sveikatai. Tai akivaizdžiai parodo Aplinkos ministerijos pareigūnų neišmanymą atliekų tvarkymo srityje“, – sako politikas.

Elektronikos platintojų asociacija vienija didžiausius elektros, elektroninės įrangos, baterijų bei akumuliatorių gamintojus ir importuotojus ir užima apie 70 proc. elektronikos atliekų tvarkymo organizavimo rinkos. Beveik 400 įmonių, tarp kurių „Maxima“, „Senukų“ prekybos centras, „Avitelos prekyba“, „TC prekyba“, „Ermitažas“ ir kt, yra patikėjusios EPA sutvarkyti savo gaminių atliekas.

Kaip informavo Aplinkos ministerija, kai buvo priimtas sprendimas atimti licenciją, tai lėmė padaryti asociacijos pažeidimai.

„Ši asociacija 2015 metais tris kartus pažeidė Atliekų tvarkymo įstatymo reikalavimus, jai buvo taikyti trys įspėjimai apie galimą licencijų galiojimo sustabdymą. Nuo Aplinkos apsaugos agentūros sprendimo priėmimo datos asociacija „EEPA“ negali užsiimti šia licencijuojama veikla ir vykdyti elektros ir elektroninės įrangos gamintojams ir importuotojams nustatytų pareigų",- po sprendimo priėmimo informavo Aplinkos ministerija.