Didžiosios Britanijos gyventojai šimtais perka didžiausio galingumo kaitrines lemputes, kurių atsisakymo planą bando įgyvendinti Europos Sąjunga.

Kerry'is Nicolaou, vienas iš nedidelės parduotuvės "Orbit Electronics" Londone savininkų, parduodantis 75 vatų ir galingesnes kaitrines lemputes, sako sulaukiantis klientų, kurie jas perka šimtais.

Verslininkas teikia pavyzdį, jog viena moteris per paskutines kelias savaites įsigijo 300 lempučių - ji slaugė ir lemputes perka vyresnio amžiaus pacientams, kurie teigia prie taupiųjų lempučių šviesos negalintys skaityti, rašo "The Daily Mail".

Kiti K. Nicolaou klientai - menininkai, kurie taip pat aiškina norintys ryškesnės šviesos, kad galėtų dirbti. Taupiosios lemputės esą netenkina ir senovinių šviestuvų savininkų - nes nedera prie jų stiliaus.

75 vatų ir galingesnių kaitrinių lempučių gamyba bei importas Europos Sąjungoje uždrausti. Netrukus tas pats nutiks 60 vatų, o vėliau - ir dar mažesnio galingumo kaitrinėms lemputėms, kurių kaina parduotuvėse mažesnė, tačiau degdamos jos energijos netaupo ir teršia aplinką.

K. Nicolaou būdas pergudrauti tokį draudimą - sandėlius kaitrinėmis lemputėmis užpildyti dar prieš jam įsigaliojant. Lygiai tą patį verslininkas planuoja daryti ir su 60 vatų kaitrinėmis lemputėmis.

"60 vatų lemputės pasitraukia rugsėjį, todėl mes pradedame kaupti atsargas. Noriu gauti, kiek tik galiu", - aiškina jis. Kol kas jis tokio galingumo lempučių sukaupė porą tūkstančių - kartu su šimtais galingesnių. Pastangos gali būti to vertos, nes 60 vatų lempučių kainą Didžiojoje Britanijoje šoktelėjo. Viename pirmaujančių tinklalapių prieš dvejus metus tokia lemputė kainavo 56 pensus (2,33 lito), o dabar - 1,15 svaro(4,78 lito.

Anot K. Nicolaou, 100 vatų lemputės, uždraustos pirmosios, dabar parduodamos po 1,25 svaro (5,19 lito). "Neseniai sugebėjau gauti šiek tiek 200 vatų lempučių - radau pardavėją, kuris jų turėjo 250 ir nupirkau visas", - dėsto verslininkas.

Jis tvirtina, kad žmones erzina, jog jie ne "padrąsinami", o "verčiami" pereiti nuo kaitrinių lempučių prie taupiųjų.

Palaipsniui uždrausti kaitrines lemputes nuo kitų metų pasirengusios ir JAV. Tuo metu Naujojoje Zelandijoje tokio draudimo prieš dvejus metus atsisakyta. "Ši vyriausybė rimtai susirūpinusi dėl to, kad žmonėms pereiti prie energiškai efektyvesnių lempučių nurodoma dekretu", - tuomet teigė energetikos ir išteklių ministras Gerry'is Brownlee'as.

Vokietijoje Europos Sąjungos kaitrinių lempučių draudimą bandyta įveikti kitaip - inžinierius Siegfriedas Rotthaeuseris iš Eseno išnagrinėjo ES teisės aktus ir aptiko, jog dėl to, kad gamina daugiau šilumos nei šviesos, kaitrinės lemputės galėtų būti teisėtai pardavinėjamos kaip šildymo priemonės. Todėl vokietis 75 ir 100 vatų lemputes nusprendė pasiūlyti kaip kaitintuvus, kurie tinka elektros lempučių lizdams ir pirmuosius kelis tūkstančius pardavė per kelias dienas. Vis dėlto, nors lapkričio pabaigoje jis pirkėjams žadėjo naują kaitrinių lempučių siuntą iš Kinijos, dabar jo tinklalapyje skelbiama, jog ji sulaikyta pareigūnų.

Šiuo metu Europos Parlamento pramonės komisijos vadovas vokietis Herbertas Reulis siekia, kad ateityje tradicinių kaitrinių lempučių draudimas būtų atšauktas. H. Reulis teigia, kad energiją taupančios lemputės kelia pavojų žmonių sveikatai. Europarlamentaras remiasi Federalinės aplinkosaugos žinybos(UBA) atliktu tyrimu.

Kaitrinės elektros lemputės iš ES rinkos šalinamos nuo praėjusių metų. Šitaip nuspręsta gyventojus pastūmėti rinktis taupesnius šviesos šaltinius. Šiuo metu į prekybos vietas nebetiekiamos 75 vatų ir galingesnės kaitrinės lemputės, o dar per dvejus metus jų numatyta atsisakyti visiškai.

Įprastos lemputės yra pastebimai pigesnės, bet netaupios, nes šviesa paverčia vos nuo 5 iki 15 proc. sunaudojamos elektros energijos. Kita dalis paverčiama šiluma.

ES tikisi, jog atsisakant kaitrinių lempučių bus sutaupoma elektros, lėšų, o į atmosferą kasmet bus išmetama bent 15 mln. tonų mažiau anglies dvideginio.

Tuo metu skeptikai kritikuoja ne tik taupiųjų lempučių kainą, bet ir neromantišką balsvą ar melsvą dalies jų skleidžiamą šviesą, bei tai, jog jas sunku utilizuoti – dėl sudėtyje esančių pavojingų cheminių medžiagų išmesti į bendrą šiukšlių konteinerį negalima, o tai vartotojams sudaro keblumų.

Be to, ekonomiškos lemputės visu stiprumu gali įsižiebti ne iš karto, todėl patalpa kurį laiką būna nepakankamai apšviesta. Įsižiebimo trukmė dar pailgėja, jei patalpoje šaltesnis oras.