Į tradicine tampančią vietą – Bugenėlių mišką Ukmergės pašonėje parodos dalyviai ir lankytojai kviečiami gegužės 16–18 d. Įmonėms tai puiki galimybė pademonstruoti savo siūlomą techniką, o lankytojams – pasimokyti, kaip pažangiai šeimininkauti miške, ar netgi suplanuoti įsigyti ilgaamžį pirkinį, pačiam akivaizdžiai įsitikinus jo privalumais.

Technikai demonstruoti – miško erdvės

Nauja, įdomi, perspektyvi, visokeriopai naudinga – taip pernai pavasarį pirmąkart vykusią miškininkystės parodą apibūdina joje dalyvavusių bendrovių atstovai. „Tai puiki investicija į ateitį“, – sako įmonės „Ginalas“ vadovo pavaduotojas Antanas Martinaitis.

Ši jau beveik du dešimtmečius gyvuojanti įmonė gerai žinoma Lietuvos miškininkams ir
sodininkams. Ji įkurta pasirašius sutartį su didžiausia motorinių pjūklų gamintoja – Vokietijos bendrove „Stihl“ dėl jos gaminamos produkcijos platinimo, prekybos ir gaminių priežiūros tinklo sukūrimo mūsų šalyje. Taigi ir šiandien didesniąją įmonės apyvartos dalį užima „Stihl“ gaminamos produkcijos didmeninė prekyba.

A. Tareilis
Bet nereikia iškart visko vertinti pinigais. Tokių dalykų nauda ateina ne iš karto. Svarbiausia, kad turime galimybę parodyti save, pristatyti savo produkciją. Ją apžiūrėjęs parodos lankytojas prisimins ir, neatmetu, prireikus žinos, kur gali vieną ar kitą daiktą įsigyti. Dar ir draugams parekomenduos.

Motoriniai pjūklai, krūmapjovės, žoliapjovės, motoriniai purkštuvai ir grunto grąžtai, gyvatvorių žirklės, lapų pūtikliai ir kita technika – tai ne vienadienės, o patvarios ir ilgaamžės prekės. Ketinantiems įsigyti nepakanka vien apžiūrėti gražią prekę ekspozicijoje. Natūralu, kad pirkėjas nori savo akimis pamatyti, kaip ji veikia. Būtent tokią galimybę suteikia Bugenėlių miško aplinka. Pasaulyje tokios „gyvos“ miško technikos parodos organizuojamos seniai, tačiau mūsų šalyje tai dar naujiena.

„Džiaugiamės ir labai palaikome žurnalo „Miškai“ idėją įdiegti tokią tradiciją ir Lietuvoje. Mums tai vienintelė proga maksimaliai pademonstruoti visą mūsų parduodamą techniką, akivaizdžiai atskleisti jos darbo specifiką, ypatybes, privalumus“, – sako A. Martinaitis. Kad tokia galimybė technikos gamintojui ir tiekėjui yra labai svarbi, liudija ir tai, jog korporacija „Stihl“ antrus metus sutiko būti parodos generaline rėmėja.

„Dirbdami mechanizmai skleidžia triukšmą, kelia dulkes, palieka šiukšlių, atliekų. Be to, būtina užtikrinti žmonių saugumą – laikytis nustatyto saugaus atstumo iki žiūrovo. Todėl miesto aplinka netinkama demonstruoti, kaip technika veikia“, – aiškina A. Martinaitis. O erdviose miško aikštelėse tam sudarytos idealios sąlygos.

Nuo lentpjūvės iki batų

Šiemet, kaip ir pernykštėje parodoje, įmonės ekspozicija bus didelė ir įvairi. Joje bus pristatyti įvairaus galingumo motoriniai pjūklai – nepamainomas kiekvieno miškininko pagalbininkas. Miško valymo darbams – platus tvirtų, patvarių ir ergonomiškų krūmapjovių pasirinkimas.

Žievės šalinimo mašina sudomins norinčius išvengti papildomų rūpesčių, kai pjaunami žemėti medžiai. Tiems, kam tenka įvairaus dydžio plotuose šalinti žolę, lapus, šiukšles, patogu ir naudinga turėti pūtiklį. Keleto modelių jų irgi bus galima pamatyti.

Ekspozicijos pasididžiavimas – mažoji „Logosol“ lentpjūvė. Ji suteikia galimybę nestandartinių matmenų medieną ne pjauti malkoms, kaip įprasta, o panaudoti medžio ruošinių gamyboje. Parodoje bus ir smulkesnių prekių. Kiekvienam miškininkui ar sodininkui reikalingi nugariniai purkštuvai medeliams ir miško augalijai nuo kenkėjų purkšti, dažai medžiams žymėti ir netgi specialūs drabužiai.

Dalyvauti miškininkystės parodoje palanku ir pardavėjui, ir potencialiam pirkėjui. Pastarasis apsidraudžia nenusipirksiąs katės maiše, o pardavėjui atsiskleidžia platesnės galimybės pademonstruoti siūlomos prekės privalumus.

Įmonė daug dėmesio skiria darbo saugai miške. Ji yra gavusi Švietimo ir mokslo ministerijos licenciją šiais klausimais mokyti ir atestuoti miško pjovėjus. Parodos lankytojams bus suteikta puiki proga susimąstyti apie darbo miške kultūrą.

„Pademonstruosime įvairius drabužius su apsaugos priemonėmis. Į šią prekę pas mus dar
žvelgiama skeptiškai. Bent jau kol nenutinka koks nelaimingas atsitikimas. O štai kaimyninėje Latvijoje netgi priimtas įstatymas, įpareigojantis į mišką eiti tik vilkint specialius drabužius ir avint apsauginę avalynę“, – aiškina ir šių prekių į parodą atvešiančios įmonės atstovas.

Pataria nepraleisti galimybės

Pernai vykusi pirmoji paroda sulaukė pusšimčio dalyvių, tarp jų buvo ne tik Lietuvos, bet ir Vokietijos, Švedijos, Suomijos, Latvijos ir Lenkijos gamintojų. Tikimasi, kad šiemet dalyvių bus gerokai daugiau. To parodai labai linki ir A. Martinaitis. „Pagaliau ne tik vokiečiai, švedai, prancūzai, bet ir mes, lietuviai, gavome palankią progą ir tiesiogine, ir perkeltine prasme labiau priartėti prie miško. Iš tiesų verta pasinaudoti šia mūsų šalyje pirma bei vienintele galimybe. Norisi, kad kuo daugiau įmonių dalyvautų ir pristatytų miškininkams savo produkciją“, – sako A. Martinaitis. Pasak įmonės vadovo pavaduotojo, konkrečiais skaičiais įvertinti parodos naudą būtų sunku. „Ginalas“ turi apie 70 atstovų, tad rezultatas pasiskirsto po visą šalį.

„Tačiau plačiai ir įvairiai pristatydama savo prekes įmonė akivaizdžiai daug laimi“, – neabejoja A. Martinaitis. „Ginalo“ vadovai ruošiasi vykti pasižvalgyti į Švedijoje šiemet vyksiančią miškininkystės parodą. Šis bene svariausias „gyvas“ demonstracinis miškininkystės renginys „Elmia Wood“ netoli Jončepingo miesto esančiose miško erdvėse organizuojamas kas ketveri metai.

Panašios miškininkystės parodos, kuriose miško aplinkoje demonstruojamas technikos darbas, pristatoma įvairiausia miško veikla nuo miško sodinimo iki medienos iš kirtaviečių išvežimo, vyksta Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Ispanijoje ir Čekijoje.
A. Martinaitis sako, kad tiems, kurie negali nuvykti į užsienį, pravartu apsilankyti Bugenėlių miške. Esą čia galima išvysti tą patį, tik mūsų šaliai būdingu mažesniu masteliu.

Po parodos pirkimai pajudėjo

Parodos nauda neabejoja ir uždarosios akcinės bendrovės „Biržų žemtiekimas“ vadovas Viktoras Rinkevičius. Tiesa, jis nesitiki, kad žmogus, atvykęs į parodą, čia pat ir nusipirks, pavyzdžiui, medvežę. „Miško technika – brangi ir ilgalaikė prekė, žmogus turi susiplanuoti, pasiruošti. Kai kurie perka naudodamiesi europine parama. Negaliu tvirtinti, kad būtent pernykštis dalyvavimas parodoje padidino mūsų apyvartą, bet kad po jos pirkimai pajudėjo – faktas“, – džiaugiasi V. Rinkevičius. Pasak jo, dalyvauti miškininkystės parodoje palanku ir pardavėjui, ir potencialiam pirkėjui. Pastarasis apsidraudžia nenusipirksiąs katės maiše, o pardavėjui atsiskleidžia platesnės galimybės pademonstruoti siūlomos prekės privalumus.

Suomiška technika prekiaujantys biržiečiai šiemet pristatys ne menkesnę ekspoziciją nei pernai. „Vėl atvešime pademonstruoti šiuolaikinę ir patikimą techniką – medkirtę, medvežę. Jų galimybėmis ir ekonomiškumu lankytojai patys įsitikins darbo procese“, – žada V. Rinkevičius. Patikimu miškininkų bei medienos verslo atstovų partneriu save vadinanti įmonė žada patenkinti patikimos technikos poreikį.

Darbas be nuovargio ir streso

V. Rinkevičius įsitikinęs, kad tik aukštos kokybės, ergonomiška, aplinkai draugiška technika gali užtikrinti našų, kokybišką ir komfortišką darbą, išmintingą ir tausią miško priežiūrą. Biržiečių siūlomose Suomijos kompanijos „Logset“ gaminamose medvežėse puikiai atsispindi naujausi techniniai sprendimai. Keturių modelių – nuo 10 iki 15 tonų keliamosios galios mašinos suteikia galimybę pirkėjui pasirinkti jo poreikius atitinkančią medvežę.

Natūralu, kad pirkėjas nori savo akimis pamatyti, kaip ji veikia. Būtent tokią galimybę suteikia Bugenėlių miško aplinka. Pasaulyje tokios „gyvos“ miško technikos parodos organizuojamos seniai, tačiau mūsų šalyje tai dar naujiena.

Aukštos kokybės skandinaviškomis medkirtėmis užtikrinamas medžių kirtimo efektyvumas, tam siūlomas platus kirtimo galvučių pasirinkimas. Medkirčių galvutės yra net septynių skirtingų modelių, todėl tinka įvairaus dydžio medžiams kirsti bei retinimo darbams atlikti. Biržiečių ekspozicijoje bus ir smulkesnės technikos bei mechanizmų. Tai – priekabos, savivartės, smulkintuvai ir kt. Turėdami tokią techniką miškininkai gali dirbti ilgas valandas be nuovargio ir streso.

Vertina bendravimo galimybę

Būsimą savo ekspoziciją jau numatė ir uždaroji akcinė bendrovė „Galuotas“. Šiemet ji atgabens traktorių, priešgaisrinių juostų įrengimo technikos, plūgų miškui sodinti, kelių tipų šakų smulkintuvų. Bendrovės vadovas Algimantas Tareilis prisipažįsta pernai parodoje savo technikos neturėjęs progos paleisti. Pasak jo, besidominčių buvo, bet jie daugiau smalsavo nei realiai norėjo kažką įsigyti. „Bet nereikia iškart visko vertinti pinigais. Tokių dalykų nauda ateina ne iš karto. Svarbiausia, kad turime galimybę parodyti save, pristatyti savo produkciją. Ją apžiūrėjęs parodos lankytojas prisimins ir, neatmetu, prireikus žinos, kur gali vieną ar kitą daiktą įsigyti. Dar ir draugams parekomenduos“, – tikisi A. Tareilis.

Bendrovės vadovas sako labai vertinantis galimybę šioje parodoje pabendrauti su kitais
dalyviais, lankytojais, specialistais. „Mūsų veikloje labai svarbu bendrauti, keistis informacija, naujienomis, nuomonėmis, užmegzti pažintis ir naujus kontaktus. Manau, kad paroda “Baltijos miškai” - labai perspektyvi“, – teigia A. Tareilis.