Brakonieriai žudo ir  rezervato darbuotojus

Praėjusią savaitę kalbėdamas „Tarptautinių eitynių už dramblius“ renginyje, Tanzanijos gamtos išteklių ir turizmo ministras Khamis Kagashekis teigė, jog šaliai reikia imtis kraštutinių priemonių, jei nori suvaldyti dramblių brakonieriavimą, praneša huffingtonpost.com. 

„Brakonieriai turi būti griežtai baudžiami. Jie yra žiaurūs žmonės, kurie begėdiškai žudo mūsų laukinius gyvūnus,“ – teigė ministras prieš iškeldamas „šaudymo vietoje“ idėją. Pareigūnas iš karto atsakė į galimus žmogaus teisių gynėjų prieštaravimus tokiai politikai, teigdamas, jog brakonieriai ne tik naikina gyvūnus, bet ir nedvejodami nušauna jų kelyje pasitaikiusius nekaltus žmones, dažniausiai rezervatų darbuotojus. 

K. Kagasheki taip pat paskelbė, jog lapkričio mėnesį Tanzanijos parlamentas svarstys naują įstatymą, kuriame numatytos griežtesnės bausmės už brakonieriavimą. Ministro komentarai apie brakonierių šaudymą sekė po šio oficialaus pranešimo. 

Aplinkosaugininkai prieš žudymą

Įvairių šalių pareigūnai yra pasiūlę ne vieną netradicinį būdą kovoti su brakonieriavimu - pradedant nepilotuojamais lėktuvais ir baigiant nuodų suleidimu į raganosių ragus. Nors aplinkosaugininkai pritaria griežtesnėms bausmėms, daugumai Tanzanijos ministro pareiškimas pasirodė netinkamas.

„Svarbu, jog už brakonieriavimą skiriamos bausmės atbaidytų kitus pažeidėjus, tačiau mes jokiu būdu nepropaguojame brakonierių žudymo. Mūsų nuomone, tai tik paskatintų smurtą, – sakė Pasaulio gamtos fondo Tanzanijos skyriaus direktorius Bell'Aube Houinato. – Kontroliuoti, kas ir ką žudo, nėra paprasta.“


Dėl brakonierių kaltės per dieną miršta 30 dramblių

Tanzanija, kurioje yra įsikūrę Serengečio nacionalinis parkas ir laukinių gyvūnų rezervatas, gali pasigirti viena didžiausia dramblių populiacija pasaulyje. Tačiau pastaraisiais metais šalyje, kaip ir daugelyje kitų Afrikos vietovių, dramblių skaičius mažėjo drastiškai. Pagrindinė to priežastis – brakonieriavimas.
Citata
Brakonieriai ne tik naikina gyvūnus, bet ir nedvejodami nušauna jų kelyje pasitaikiusius nekaltus žmones, dažniausiai rezervatų darbuotojus.

Pasak vyriausybinio Tanzanijos laukinių gyvūnų tyrimų instituto, brakonieriai per dieną nužudo apie 30 dramblių. Nuo 2009 iki 2011 metų Tanzanija buvo lyderė tarp šalių, eksportuojančių nelegalų dramblio kaulą. Tuo laikotarpiu 37 proc. visų konfiskuotų dramblių ilčių atkeliaudavo būtent iš šios šalies. 

Bausmės griežtėja ir kitose šalyse

„Tarptautinių eitynių už dramblius“ renginiai spalio 4 d. vyko 42 pasaulio miestuose, įskaitant du Tanzanijoje, taip pat Kenijoje, Ugandoje ir Pietų Afrikoje. Organizatorių teigimu, laisvėje gyvenantys drambliai, jei ir toliau bus naikinami tokiais tempais, išnyks po 10 metų.

GRYNAS.lt neseniai rašė apie baudų už dramblių brakonieriavimą didinimą ir kitose Afrikos šalyse. Zimbabvėje jau virš 100 dramblių cianidu nunuodiję nusikaltėliai buvo nuteisti kalėti 15 metų ir turės sumokėti daugiau nei 2 milijonus litų siekiančias baudas. Nors Lietuvoje drambliai negyvena, mūsų gyvūniją taip pat reikia saugoti nuo išnykimo. Todėl šiemet Aplinkos ministerija už brakonieriavimą skiriamas baudas padidino 10 kartų .