Parlamentinį tyrimą dėl galimų politikų ir verslo korupcinių ryšių Druskininkų Vijūnėlės statybų skandalo atveju atliekanti Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį apkaltino VTPSI viršininkę L. Nalivaikienę suteikus melagingą informaciją.

Komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius per komisijos posėdį tvirtino, kad L. Nalivaikienė du kartus komisiją raštu informavusi, jog inspekcija negavo Vilniaus miesto apylinkės teismo 2014 metų gruodžio 3 dienos nutarties, kuria pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės statyboms Vijūnėlės dvaro teritorijoje Druskininkuose.

Tuo metu komisija iš „Lietuvos pašto“ ir Vilniaus apylinkės teismo gavo duomenų, kad šios inspekcijos raštinės darbuotoja priėmė teismo siųstus procesinius dokumentus.

Antikorupcijos komisija nutarė kreiptis į Aplinkos ministeriją, kad ši atliktų tyrimą dėl galimo dokumento praradimo arba nuslėpimo.

Aplinkos ministras inicijuoja tyrimą

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas GRYNAS.lt trečiadienį patvirtino, kad vykdys Seimo Antikorupcijos komisijos nurodymą ir pradės tyrimą dėl VTPSI vadovės veiksmų bei galimo dokumentų nuslėpimo.

„Žinoma, visais atvejais tiriame. Antikorupcijos komisijos pavedimas, tai čia net ginčų nėra. Bet mes, kad ir spaudoje ar radijuje išgirdę kažkokį faktą, visada jį patikriname. Jeigu yra rimtesni kaltinimai ar dvejonės dėl kažkokių procedūrų veikimo ar neveikimo, gavę oficialią informaciją, mes atliksime tyrimą“, - sakė K. Trečiokas.

Kęstutis Trečiokas

Ministras teigė, kad VTPSI gina daugybės žmonių interesus, o statytų yra daug. Tačiau patikslinus, kad čia kalbama ne apie gynimą, o apie dokumentų nuslėpimą, ministras teigė atliksiantis tyrimą, po kurio tikisi, kad viskas paaiškės: „Aš jau buvau išėjęs (iš Antikorupcijos posėdžio - red. past.), kai ji buvo. Bet girdėjau, kad ji teigia, kad ji yra nemačiusi ar negavus kažkokio dokumento. Mes išsiaiškinsim. Paprastai tyrimas ilgai netrunka - gauni faktą, sudarai komisiją, paskiri kažkokią grupelę, ji susirenka medžiagą. Tai neturėtų ilgai trukti.“

Vis dėlto K. Trečiokas patikino, kad pasitiki VTPSI vadove: „Ji yra kompetentinga, per pusantrų metų neturiu fakto, kuris man būtų sukėlęs abejonių jos kompetencija arba leidęs nepasitikėti kokiu nors sprendimu. Kiek sulaukiame skundų, jie yra jos vadovaujamos inspekcijos adresu, bet ne jos pačios. Ji yra pakankamai griežta ir reikli, bet jeigu sako kitaip, negaliu žinoti visko.“

Ministras teigė, kad jeigu informacija pasitvirtintų, būtų pradėta tarnybinio pažeidimo procedūra, vėl sudaryta komisija ir ji siūlytų nuobaudą.

L. Nalivaikienė jaučiasi nekaip

VTPSI viršininkė L. Nalivaikienė GRYNAS.lt teigė, kad ketvirtadienį buvo dar kartą nuvykusi į Seimo Antikorupcijos komisiją ir susipažino su dokumentais bei pradėjo tyrimą savo institucijoje.

Laura Nalivaikienė, Kęstutis Trečiokas  (V. Danauskienės nuotr.)

„Šią situaciją vertinu neigiamai, nes manau, kad apkaltino neteisėtai. Šiandien mes vėl buvome nuvažiavę į Seimą susipažinti su dokumentais, nes vakar buvo labai neetiškai pasielgta. Mums neleido prieš tai susipažinti su surinktais dokumentais. Kai žmogų pradeda kažkuo kaltinti, tai bent jau prieš tai duoda susipažint, o čia apkaltino, neparodė dėl ko ir kaip. Man tai buvo pakankama staigmena, o šiandien susipažinome su dokumentais ir dabar teiksime Antikorupcijos komisijai savo nuomonę dėl jų atlikto tyrimo. Labai tikiuosi, kad kažkaip pakeis nuomonę Antikorupcijos komisija, jaučiuosi nekaip“, - sakė L. Nalivaikienė.

Paklausta, kaip vertina tai, kad ir aplinkos ministras planuoja kurti komisiją ir tirti jos veiklą, L. Nalivaikienė teigė, kad džiaugtųsi, jeigu tyrimą pradėtų ir teisėsaugos institucijos: „Ketinu bendradarbiausi su ta komisija, kuo daugiau žmonių ištirs, man tuo dar geriau. Galėtų ir teisėsauga pradėti tirti ir išsiaiškinti, kas iš tikrųjų čia meluoja. Aš dėl to nei bijau, nei pergyvenu. Tiesiog labai nemalonu.“

VTPSI viršininkė teigė, kad pradėjo tyrimą savo institucijoje: „Vakar aš pasirašiau įsakymą dėl tyrimo atlikimo, paskirti atsakingi asmenys, jau tyrimas yra pradėtas. Kai visą informaciją susirinksime, galėsime pateikti antikorupcinei komisijai savo nuomonę apie tai, ką ji išreiškė vakar.“

Trečiadienį Seime ji teigė dokumentų nenuslėpusi, nes tiesiog jų neturėjusi. „Meluoti tikrai aš negalėjau, nes turėjau informaciją iš darbuotojų, kad yra negauta, specialiai darbuotojai skambino į teismą, kalbėjo su administracija, su raštine, raštinė patvirtino, kad neišsiųsta. Kai prasidėjo šitas tyrimas, staiga raštinės darbuotojai pradėjo nebekalbėti, negalėjo pateikti informacijos. Dabar iš jūsų sužinojau, kad išsiųsta“, – komisijos posėdžio metu kalbėjo inspekcijos vadovė.

Be to, L. Nalivaikienė pabrėžė, kad teismo nutarties dėl statybų sustabdymo vykdymą privalėjo kontroliuoti ieškovas – Generalinė prokuratūra.

„Visus veiksmus, kas susiję su teismo nutarties vykdymu, turėjo atlikti ieškovas – prokuratūra. Mums galėjo ir nesiųsti tos nutarties“, – Seime sakė Statybų inspekcijos vadovė.

Tokios betvarkės negali būti

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius GRYNAS.lt teigė, kad tokios situacijos, kai dokumentai dingsta ar yra negaunami, šalyje negali būti. Todėl komisija nori sužinoti, kas melavo.

Vitalijus Gailius

„VTPSI atlieka tarnybinį tyrimą, kur dingo dokumentai iš teismo ir kodėl jie neatėjo. Mums atsakys ir mes tiksliai žinosime, kur yra betvarkė - ar ten, ar teisme. Mes turime teismo patvirtinimus, tris siuntas. Mums teismas sako, kad išsiuntė, jie sako, kad negavo. Teismas pateikė pasirašytas siuntas ir teismo pirmininkė patvirtino, kad siuntė ir yra įregistruota siunta. Išsiaiškinsime ir pažiūrėsime, bet tokios situacijos valstybėje, kad siunčia ar nenusiunčia, gauna ar negauna, neturi būti“, - sakė V. Gailius.

Pasak Antikorupcijos komisijos pirmininko, kol kas į teisėsaugą nebus kreiptasi: „Mes susisieksime su Aplinkos ministerija ir bendradarbiaujame. Pagal įstatymą galėtumėm kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl asmenų, kurie melavo. Dabar mes dar tiksliai nežinome. Bet betvarkės negali būti tokios - dalyvavo teisme trečiuoju asmeniu. Čia tokios aplinkybės, kad turėjo turėti tą sprendimą ir žinoti.“