Po Europos Sąjungos (ES) perspėjimo, jog kitaip bus imtasi teisinių veiksmų, švedai nutarė sustabdyti vilkų medžioklę.

„International Business Times“ rašo, jog „laikinas sustabdymas“ skirtas „užtikrinti, kad Švedija neprarastų teisės pati spręsti dėl savo vilkų populiacijos“.

Švedijoje vilkai aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo išnykę, tačiau po dešimtmečio atsikūrė iš nedaugelio iš Suomijos užklydusių vilkų. Todėl šiandien tarp maždaug 250 visų šalyje gyvenančių plėšrūnų dėl kraujomaišos gausu skeleto ir kitų anomalijų.

Nauja studija skelbia, kad dėl daugiau nei pusės Švedijos vilkų žūčių kaltas brakonieriavimas ir du trečdaliai tokių atvejų esą yra neišaiškinama. Tyrimo išvadose spėjama, kad, be brakonieriavimo, vilkų skaičius dar prieš dvejus metus būtų pasiekęs tūkstantį. Nors už tai gresia kalėjimas, ne vienas elnių augintojas į plėšrūnus neabejodamas laido šūvius.

Pernai Švedija pirmą kartą per 45 metus taip pat paskelbė legalią vilkų medžioklę su 20 individų kvota.

Tai patraukė Europos Komisijos (EK) aplinkosaugos komisaro Janezo Potecniko dėmesį - jis pareiškė, jog tai prieštarauja ES direktyvai.

Nors Švedijos aplinkos ministras Andreasas Carlgrenas teigia, jog EK interpretacija yra nelanksti, švedai sutiko sustabdyti medžioklę, tačiau kol kas - tik laikinai ir toliau analizuos savo galimybes. 2012-2013 metų žiemą medžioklę vėl norima atnaujinti.

Pasaulio gamtos fondo duomenimis, Skandinavijoje vilkams gresia išnykti. Manoma, kad Švedijoje yra didžioji dalis visos Skandinavijos populiacijos.