Aplinkosaugininkai nustatė nemažai pažeidimų. Apie juos GRYNAS.lt pasakoja reide dalyvavęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Vilniaus rajone prie vieno iš ežerų rasti pamatai ir plika akimi matosi, kad jie yra neteisėti. Tai yra neteisėtos statybos pradžia: iškirsti krūmynai ir medžiai ir tas pastatas pradėtas statyti ežero vandens apsaugos juostoje. Pradėtas tyrimas - artimiausiu metu bus siekiama išsiaiškinti tos statybos šeimininkus ir jiems bus pateiktos nuobaudos.

Važiuojant prie kito ežero, esančio Vilniaus rajone, buvo pastebėtas neteisėtas laužynas. Ten buvo sandėliuojami 5-6 automobiliai, kai kurie iš jų apversti ir matosi tepalai ar kiti chemikalai, išbėgę į dirvožemį. Dėl to taip pat pradėtas tyrimas.

Šalčininkų rajone prie vieno iš vandens telkinio buvo sustabdytas traktorius, kuris vežė į laukus mėšlą. Ūkininkas nubaustas už srutų tvarkymo aplinkosauginių reikalavimų pažeidimą, tą pačią dieną jam surašytas protokolas. Bauda gali būti nuo 86 iki 231 euro.

Atvykus prie vieno iš vandens telkinių, esančių Varėnos rajone, užfiksuotas pažeidimas, kai sustatyta bešeimininkių įrankių lydekoms gaudyti. Paaiškėjo, kad iš viso jų buvo penkiolika. Ten nesimatė žmonių, taigi nuspręsta eiti ir pasižiūrėti arčiau. Vienas iš inspektorių, apsimetęs žveju, ėjo ir patikrino. Paaiškėjo, kad tie įrankiai buvo sudėti praeitą dieną. Dėl to pradėtas tyrimas.

To paties ežero pakrantėje prie vieno iš gyvenamųjų namų pastebėta kilpa gyvūnams gaudyti. Šiuo metu bandoma išsiaiškinti, kas ją pastatė. Neatmetama galimybė, kad dar gali būti surašytas protokolas už šį šiurkštų pažeidimą.

Ant vieno iš Šalčininkų rajono tvenkinių ledo buvo daug žvejų, bet trys neturėjo leidimo žvejybai, dar tiek pat neturėjo smaigų, surašyti protokolai už įvairius pažeidimus.

Varėnos rajone vandens apsaugos zonoje užfiksuotas nelegaliai pastatytas vagonėlis, greičiausiai yra pažeisti vandens apsaugos zonos reikalavimai, bus surasti šeimininkai, paskirta bauda ir pateiktas reikalavimas pašalinti vagonėlį iš tos vietos.

Pažeidimų užfiksuota ir kituose regionuose per aplinkosaugininkų reidus. Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė pažeidėjus, kurie atsinešė ilgą kartį, skirtą pratiesti virvę po ledu, šiai karčiai stumti skirtas šakes ir, aišku, statomą tinklą. Taip pat buvo sugautas pažeidėjas, žvejojantis gyva žuvele ir pastatęs 17 šakotinių.

„Šeštadienį dirbo trijų rajonų agentūrų pareigūnai. Utenos rajono agentūros ekipažas patikrino vieną medžiotojų klubą, 26 žvejus ir nustatė septynis pažeidimus. Pažeidėjai žvejojo be leidimų, o tai nėra šiurkštus pažeidimas, tačiau skaičius gan nemažas. Zarasų agentūros pareigūnai patikrino 11 ežerų, 25 žvejus, vienas asmuo žvejojo be leidimo ir nustatytas vienas atvejis, kai žmogus žvejojo su 10 skritulių. Jis pagavo vieną lydeką. Visagino agentūra patikrino 14 ežerų, 44 žvejus mėgėjus, tačiau nustatė tik vieną pažeidimą, žmogus žvejojo be leidimo“, - sakė Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Lauris Martišius.

Nemažai aplinkosaugininkų užfiksuojamų pažeidimų yra nešiurkštūs ir dėl to reikėtų džiaugtis, tačiau pasitaiko ir didesnių pažeidimų.

„Bendra situacija yra tokia, kad pažeidimai yra daromi, džiugina tai, kad daugiau yra nešiurkščių pažeidimų. Bet pasitaiko ir šiurkščių pažeidimų, o labiausiai kelia nerimą žvejų abejingumas. Žvejai, kurie mato pažeidimus, dažnai nepraneša apie juos. Visiems, kurie bijo skambinti, reikėtų pasakyti, kad anonimiškumą garantuojame. Nei vienas pažeidėjas nesužinos skambinusiojo duomenų. Kalba eina ne apie vieną ar kitą ežerą, o apie visų Lietuvos piliečių turtą: gyvąją gamtą“, - kalbėjo L. Jonauskas.

Matant pažeidimą aplinkosaugininkai prašo nedelsiant skambinti numeriu 112 ir operatuviai bus nusiųsti pareigūnai, kurie sustabdys ir išaiškins nusižengimą.