GRYNAS.lt redakcija sulaukė susirūpinusios moksleivės Ramintos Kazlauskaitės laiško. Mergina teigė, jog kas rytą eidama į mokyklą pro vieną iš stiklinių Žirmūnų rajono pastatų mato žuvusius paukščius.

Moksleivė kreipėsi į pastate įsikūrusios parduotuvės „Thomas Philipps“ vadovybę, tačau, pasak merginos, jokių priemonių tam sustabdyti nebuvo imtasi.

GRYNAS.lt jau rašė, jog paukščių žūtys atsitrenkus į dangoraižius ar kitus stiklinius pastatus yra  dažnėjantis reiškinys, ypač didmiesčiuose. Paukščiai nesuvokia stiklo, o kai šalia tokio pastato auga medžiai, mato jų atspindžius stikle ir pabaidyti skuba ten slėptis.

Tokiu būdu dažniausiai susitrenkiama galva ir lūžta sparnuočių kaklo slanksteliai. Dažniausiai maži paukščiai žūva.

Žuvusi liepsnelė

Lietuvos gamtos fondo projekto vadovas, gamtininkas Edmundas Greimas paaiškino, jog pirmojoje Ramintos atsiųstoje nuotraukoje – greičiausiai bus pilkoji pečialinda, o antrojoje – liepsnelė.

Gamtininko teigimu, kadangi šiuo metu vyksta aktyvi paukščių migracija, jų yra visur, įvairių paukščių rūšių galima pamatyti ir miestuose.

Lietuvos gamtos fondo atstovas pripažino, jog lengviausias būdas spręsti tokią problemą ir atbaidyti paukščius nuo stiklinių pastatų – užklijuoti tamsų plėšraus paukščio siluetą iš vidinės biuro pusės prie stiklo. Tokį būdą pritaikė Aplinkos ministerija ir GRYNAS.lt redakcija, apie šį būdą saugoti paukščius yra pasakojęs gamtininkas Daumantas Liekis.

GRYNAS.lt žurnalistams nepavyko susisiekti su parduotuvės „Thomas Philipps“ atstovais, tačiau ir šiai ir visoms kitoms stikliniuose pastatuose įsikūrusioms įmonėms redakcija siūlo langus apklijuoti plėšrių paukščių siluetais. Tokį siluetą galite parsisiųsti ČIA.

Stiklinis parduotuvės „Thomas Philipps“ fasadas

Gamtininko D.Liekio videoblogas: „Plėšrieji paukščiai“ gali išgelbėti stiklinį Vilnių: