Ministro įsakymu, valstybiniams miškų pareigūnams suteiktos gamtos apsaugos inspektorių teisės. Nuo šiol jie galės bet kuriuo paros metu stabdyti ir tikrinti transportą, įtarus, kad šiuo gabenama mediena, kiti miško ištekliai, įsigyti neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo, arba neteisėtai sumedžioti gyvūnai.

„Problema buvo sena. Miškų pareigūnai privalėjo tikrinti transportą, bet neturėjo tam teisinių įgaliojimų. Dabar juos turi ir galės efektyviau vykdyti savo pareigas. Džiaugiuosi, kad reikalui esant, kartu su komanda sugebame veikti labai greitai“, – sakė ministras V. Mazuronis.

Tokių galių suteikimas valstybiniams miškų pareigūnams vykstant į įvykio vietą ar persekiojant, stabdant transporto priemones, įtarus, kad jomis gabenama mediena ar kiti miško ištekliai, leidžia naudoti mėlynos spalvos švyturėlius.

Aplinkos ministerijos Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį šalies miškuose neteisėtų kirtimų atvejų sumažėjo daugiau kaip penkis kartus. Jeigu 2003 m. jų nustatyta 1751, tai 2012 m. – 319.

Mažėja ir neteisėtai iškirstos medienos kiekiai. Per dešimtmetį jie sumažėjo daugiau kaip šešis kartus: 2003 m. buvo iškirsta 43,3 tūkst. kubinių metrų, o 2012 m. – 6,4 tūkst. kubinių metrų, tačiau vis dar pasitaikantys kad ir pavieniai, bet grubūs pažeidimai verčia imtis griežtesnių priemonių.

Vienas svarbiausių veiksnių, kodėl mažėja neteisėtų miško kirtimų, – intensyvi prevencinė miško apsaugos pareigūnų veikla.

Aplinkos ministro įsakymu jau artimiausiu metu bus parengti ir kiti pareigūnų veiksmus sustiprinantys teisės aktai bei sugriežtinta atsakomybė už neteisėtus kirtimus.