Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Vyganto Kamarausko vadovaujama darbo grupė nusprendė, kad dabartinė atliekų tvarkymo sistema rajone neskatina jų rūšiavimo, ir tuo sėkmingai naudojasi atliekų vežėjai bei tvarkytojai, kurie yra suinteresuoti tuo, kad į regioninį sąvartyną patektų kuo daugiau šiukšlių, rašo siluteszinios.lt.

Rajono Mero potvarkiu sudaryta buitinių atliekų tvarkymo klausimų darbo grupė išanalizavusi savivaldybės teritorijoje veikiančią komunalinių-buitinių atliekų ir antrinių žaliavų tvarkymo sistemą daro išvadą, kad dabartinė sistema, kai už atliekų tvarkymą savivaldybėje įvesta rinkliava, neskatina atliekų rūšiavimo t.y. nėra jokio suinteresuotumo mažinti į sąvartyną patenkantį atliekų kiekį.

Atliekas tvarkanti ir jas transportuojanti įmonė gauna pajamas už į sąvartyną atvežtą atliekų kiekį (svorį), o sąvartyną eksploatuojanti bendrovė gauna pajamas už į sąvartyną priimtas atliekas (pagal svorį). Visi šio proceso dalyviai yra suinteresuoti tuo, kad būtų kiek galima daugiau atliekų patenkančių į sąvartyną.

Šiuo metu atliekas tvarkanti įmonė yra nemokamai aprūpinta antrinių žaliavų surinkimo konteineriais. Antrinių žaliavų konteinerių aptarnavimo kaštai yra įskaičiuoti į komunalinių-buitinių atliekų surinkimo tarifą. Antrines žaliavas įmonė gauna nemokamai, kurias realizavusi gauna pajamas, nors nei konteineriai, nei jų aptarnavimas įmonei nieko nekainuoja.

Sumažėjus rinkoje antrinių žaliavų supirkimo kainoms, atliekų tvarkytojas šias antrines žaliavas sumaišęs su komunalinėmis-buitinėmis atliekomis gali pristatyti į sąvartyną, taip išvengdamas nuostolių, nes rinkliavos mokėtojai šiuos nuostolius padengtų.

Sąvartyną eksploatuojanti bendrovė atrūšiavusi atvežtas nemokamai gautas antrines žaliavas, už kurias jau gavo pajamas kaip už priimtą komunalinių-buitinių atliekų svorį, jas gali realizuoti ir mažesnėmis kainomis, taip dar kartą gaudama pajamas.

Esant tokiai atliekų tvarkymo sistemai, mažai tikėtina, kad atliekų kiekis patenkantis į sąvartyną, savivaldybės teritorijoje mažės.