Kompostavimo dėžių dar yra likę pakankamai, todėl papildomą dėžę gali gauti ir ją jau pasiėmę šiauliečiai. Kompostavimo dėžes savo aptarnaujamose teritorijose dalija komunalinių atliekų vežėjai.

Gyventojai nuogąstauja, jog kompostavimo dėžės taps papildomu rūpesčiu pačiam individualios valdos šeimininkui ar kaimynui dėl kompostavimo proceso metu skleidžiamo atliekų irimo kvapo. Į kompostavimo dėžes nemetant draudžiamų atliekų (mėsos, žuvies, riebalų, skerdienos, pieno produktų, sauskelnių, virtų daržovių) ir laikantis tinkamų kompostavimo sąlygų (jas galima rasti www.sratc.lt -> Gyventojams/ Šiaulių miestas/ Patarimai kaip tvarkyti atliekas/ Žaliosios atliekos), kvapo praktiškai nebūna. Be to, kompostavimo dėžes galima išmoningai paslėpti po aukštaūgiais augalais, vijokliais ir pan.

Kompostavimo dėžės yra viena iš žaliųjų atliekų surinkimo priemonių, kurios individualių valdų savininkams pradėtos dalinti dar 2012 metais. Gyventojai galėjo rinktis, ką imti – kompostavimo dėžę ar žaliųjų atliekų surinkimo konteinerį?

Beveik 5000 konteinerių jau išdalinti, papildomai gauta 970 konteinerių, iš jų išdalinti 570, o likusius 400 vežėjai pradėjo dalinti nuo rugpjūčio 23 dienos. Pirmiausia konteinerius gaus tie gyventojai, kurie dar neturi pakuotės atliekų (antrinių žaliavų) ir žaliųjų atliekų konteinerių.

Tvarkyti žaliąsias atliekas įpareigoja nauji teisės aktų reikalavimai sumažinti į sąvartyną patenkančių biologiškai skaidžių atliekų kiekį. Kartu užtikrinama švari aplinka ir mažinami atliekų surinkimo ir sutvarkymo kaštai. Akivaizdu, jog kompostuojantys žaliąsias atliekas ateityje mokės mažesnę rinkliavą nei tie, kurie šias atliekas atiduoda išvežti – 2013 metų liepos 24 d.

Vyriausybė patvirtino naują atliekų surinkimo ir tvarkymo sąnaudų nustatymo ir skaičiavimo metodiką.