Sodyboje buvo apklaustas įtariamasis asmuo P. N. Pas jį buvo rastos kilpos gaudyti medžiojamiesiems gyvūnams ir nemėgėjiškos žūklės įrankis - žeberklas. Aiškinantis aplinkybes nustatyta, kad šis asmuo jau ne pirmą kartą patenka į aplinkosaugininkų akiratį.

Prieš du metus jis buvo baustas už neteisėtą medžioklę su nelegaliai laikomu ginklu. Apklausos metu įtariamasis prisipažino dėl neteisėto šerno pasisavinimo iš Semeliškių miško. Pažeidėjas taip pat prisipažino, kad netoli namų esančiuose krūmuose buvo pastatęs keturias kilpas gaudyti medžiojamiesiems gyvūnams.

Konfiskuotos kilpos

Paprašius P. N. parodyti, kur stovi kilpos, jis neatsisakė ir geranoriškai nuvedė prie krūmuose pastatytų kilpų. Pažeidėjui įvykio vietoje buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 85 str. 1d., 85 str. 3d., ir 85 str. 7d. Jam gali būti skirta bauda nuo 579 iki 1737 Eur bei žala laukinės gyvūnijos ištekliams 952,27 Eur už neteisėtai pasisavintą šerno jauniklį bei kilpų konfiskavimas.

GRYAS.lt primena, kad šernas yra svarbi ekosistemos dalis. Be to, jie knisa paklotę ir padeda įsitvirtinti medžių sėkloms. Tai yra kiaulinių šeimos žinduolis, priklausantis porakanopinių būriui.

Didžiausia tikimybė šerną sutikti spygliuočių medynuose, ypač eglynuose. Čia jie dažniausiai įsitaiso ir savo guolius. Šie gyvūnai aktyvūs prietemoje ir naktį. Gyvena bandomis, tik vyresni patinai laikosi pavieniui ir prie bandos prisijungia poravimosi periodu.

Labai mėgsta maudytis, tiek vandenyje, tiek dumble. Po purvo vonių nuvalo savo kailį į šiurkštų medžio kamieną.

Šernai maitinasi žemės ūkio kultūromis, todėl išknisa daug bulvių, grūdinių kultūrų. Rudenį po oda kaupia daug riebalų. Žemės ūkiui padaro nemažai žalos, bet miškuose jie supurena dirvą, suėda labai daug vabzdžių, tarp jų daug kenkėjų, ypač karkvabalių lervų.

Artėjant paršiavimuisi patelė ima ruošti guolį. Jis būna maždaug 1 m skersmens, 30-40 cm aukščio, suknistas iš šakučių, sausų žolių, medžio žievės. Nėštumas trunka apie 4 mėn. Veda vidutiniškai 4-6 jauniklius. Tik gimę šerniukai turi 10 dantų, iš jų 4 iltinius, mato ir netrukus jau bėgioja, bet pirmomis dienomis guolio nepalieka, didesnę paros dalį miega.