Vieno tyrimo mokslininkai nustatė, kad visame pasaulyje vandenynuose ir dirvožemyje esantys mikrobai išmoko virškinti plastiką. Tyrimo autoriai teigia, kad šios išvados rodo išmatuojamą plastiko taršos poveikį pasaulinei mikrobų ekologijai.

Tyrime, paskelbtame žurnale „Microbial Biology“, pirmą kartą plačiau pažvelgta į mikrobų galimybes skaidyti plastiką, įvertinant DNR mėginius iš aplinkos ir 95 anksčiau ištirtų fermentų duomenų rinkinį. Jie rado daugiau nei 30 tūkst. neperteklinių fermentų, galinčių suardyti 10 skirtingų plastiko rūšių.

Dar įdomiau yra tai, kad fermentų tipas ir kiekis koreliuoja su konkrečios vietos taršos tendencijomis, parodydamas, kaip nuolat didėjanti plastiko tarša sukelia šių organizmų vystymąsi.

„Mes nesitikėjome, kad aptiksime tokį didelį kiekį fermentų tokioje didelėje dalyje skirtingų mikrobų ir aplinkos buveinių, – „The Guardian“ sakė tyrimo vadovas ir Chalmerso technologijos universiteto profesorius J. Zrimecas. – „Tai stebinantis atradimas, kuris tikrai iliustruoja problemos mastą.“

Tyrimas duoda tam tikrą pažadą dėl galimybės panaudoti fermentus skaidant ir perdirbant plastiką.
Pirmą kartą plastiką virškinančius mikrobus mokslininkai atrado Japonijoje 2016 m. 2018 m. mokslininkai analizavo šio natūralaus fermento struktūrą, kai netyčia sukūrė superfermentą, kuris per kelias dienas suskaido plastiką.

Iki 2020 m. mokslininkai sugebėjo sukurti fermentą, kuris gali suardyti plastikinius butelius vos per kelias valandas, o tai yra didelis greitis, palyginti su tuo, kad plastiko buteliui pačiam suirti reikia maždaug 450 metų.

„Nors vis dar yra neištirta mikrobų bendruomenių įvairovė, sinergetinis plastiko skaidymas mikroorganizmais turi didelį potencialą pakeisti pasaulinių plastikinių atliekų tvarkymą“, – teigiama tyrime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)