Šiame mieste asbesto yra visur. Gyventojai pasakoja, kad namuose nuo grindų nušluoja po kelis sluoksnius asbesto, o prieš dėdami skalbinius į skalbimo mašiną juos būtinai išpurto. „Darže ant braškių matau asbesto dulkių“, – pasakojo pensininkė Tamara A. Biserova. Pasak jos, asbesto į namų vidų nuolat prinešama ir pro atvirus langus.

Daugelis šalių draudžia, Rusijoje - toliau vyksta gavybos darbai

Tai - vienas pagrindinių Rusijos asbesto industrijos miestų, jame atsisakoma uždaryti asbesto gamyklas ir pradėti bet po mažą žingsnelį keisti šią kenksmingą kancerogeninę medžiagą kuo nors kitu.

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir daugumoje išsivysčiusių šalių jau nustota naudoti asbestą. Iki aštunto dešimtmečio Amerikoje jį naudojo apsaugai nuo gaisrų ir statybose, tačiau paaiškėjus, kad jis sukelia kvėpavimo takų ligas, jo naudojimas apribotas įstatymu, o su juo dirbantiems nurodyta dėvėti respiratorius bei apsauginius drabužius.

Europos Sąjungoje ir Japonijoje taip pat uždrausta naudoti asbestą. Kanadoje, Asbestoso mieste nustota kasti asbestą, nors miestas dėl to nepakeitė pavadinimo.

Virš kasyklos kyla asbesto dulkės

Tačiau Rusijos mieste įmonė „Uralasbest“ ir toliau kasdien kasa asbestą, kasdien po pietų čia griaudi sprogimai. Po jų į orą pasipila asbesto pluošto dulkių kamuoliai. Asbestas – vienas iš pavyzdžių, kai mineralo gavybos padariniai aplinkai matomi net plika akimi.

Gyventojai - nuolat tikrinami gydytojų

„Visi normalūs žmonės stengiasi iš čia išvažiuoti. Vertinantys savo gyvybę žmonės išvažiuoja, tačiau aš čia gimiau, neturiu kur važiuoti“, – pasakojo buvęs asbesto gamyklos darbininkas Borisas Balobanovas.
Dirbusieji  asbesto perdirbimo gamykloje ar kasykloje nuolat kosėja, serga odos ligomis. Dermatologų teigimu, nuo asbesto sukeltų uždegimų ant odos atsiranda randelių.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra daugelį metų tiria asbesto pramonėje dirbančių Asbesto gyventojų sveikatą. Aiškinamasi, ar asbestas sukelia ne tik plaučių, bet ir kiaušidžių vėžį bei kitas vėžio rūšis.

„Visos asbesto formos žmonėms kelia vėžio grėsmę“, – teigia agentūros specialistai.

Stovint ant didžiausios pasaulyje asbesto šachtos krašto atsiveria graži panorama. XIX a. pabaigoje iškasta šachta yra pusės Manheteno salos dydžio, joje yra tonos asbesto. Šachtos gylis – apie 300 metrų, sunkvežimiai veža iš jos pilką asbestą.

Asbesto perdirbimo fabrikas priklausantis kompanijai "Ural asbestos"

Prieš kelerius metus vieno nuošalaus rajono gyventojai buvo iškelti, kad įmonė „Uralasbest“ galėtų išplėsti savo kasyklą.

Perka Kinija ir Indija

Daugelis jaunavedžių per vestuves fotografuojasi prie kasyklos. Miesto gyventojai turi net savo šūkį: „Asbestas – mano miestas ir mano likimas“.

2002 m. buvo sukurta nauja miesto vėliava – asbesto
Asbesto miesto herbas (CC-SA) / Vector-Images.com
pluoštą simbolizuojančios baltos linijos ugnies žiede. „Uralasbest“ reklamoje skelbiama: „Asbestas – mūsų ateitis.“

Asbestą Amerikoje ir Europoje uždraudę įstatymai Rusijoje negalioja – čia teisėsauga palanki įtakingiems asbesto gamintojams.

Rusijoje glūdi didžiausi pasaulyje geologiniai asbesto rezervai, kasmet iškasama milijonai tonų asbesto, 60 proc. – eksportuojama.

Kuri gi šalis jį vis dar perka? Asbesto paklausa tebėra didžiulė Kinijoje ir Indijoje - ten jis naudojamas kaip izoliacinė medžiaga ir statybose.

Pranešama, kad per metus Rusija parduoda asbesto už 18 mlrd. rublių (1,4 mlrd. Lt). Šis verslas klesti dar ir todėl, kad daugelyje kitų šalių paprasčiausiai draudžiama kasti asbestą.