Aplinkos apsauga jau seniai tapo atskira pramonės šaka, atsakinga už daugelio kitų šakų sukurtų produktų perdirbimą, panaudojimą energijai ir kitokį saugų aplinkai ir žmogaus sveikatai palankų būdą. Besikeičiančios vertybės visuomenėje skatina besaikį vartojimą, ko pasėkoje nuolat generuojami pertekliniai atliekų kiekiai, jų netinkamas tvarkymas teršia orą, žemę ir vandenį, bjauroja bei nepataisomai keičia gamtą, žmonių sveikatą. Todėl atliekų tvarkymas tampa viena aktualiausių ir prasmingiausių žmogaus veiklos rūšių.

Renginyje kasmet dalyvauja apie 300 dalyvių, susijusių su gaminių poveikiu aplinkai bei atliekų tvarkymu: gamintojų, importuotojų ir perdirbėjų, surinkėjų asociacijų, savivaldybių atstovai, Aplinkos, Ūkio, Sveikatos  ministerijų atstovai, Vyriausybės, Prezidentūros atstovai, atliekų surinkėjai, perdirbėjai, konsultantai, auditoriai, visuomeninės organizacijos, studentija, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos atstovai, geriausi užsienio ekspertai bei Baltijos kaimyninių šalių atstovai, partijų atstovai.

Šiemet vyks jau 9-asis diskusijų forumas „Atliekų tvarkymas 2012”. Rugsėjo 27 – 28 d. Druskininkuose vykstančiame renginyje kasmet dalyvauja apie 300 dalyvių, susijusių su gaminių poveikiu aplinkai bei atliekų tvarkymu: gamintojų, importuotojų ir perdirbėjų, surinkėjų asociacijų, savivaldybių atstovai, Aplinkos, Ūkio, Sveikatos  ministerijų atstovai, Vyriausybės, Prezidentūros atstovai, atliekų surinkėjai, perdirbėjai, konsultantai, auditoriai, visuomeninės organizacijos, studentija, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos atstovai, geriausi užsienio ekspertai bei Baltijos kaimyninių šalių atstovai, partijų atstovai.

Šių metų aktualijos ir temos:

- Nuo gyventojo iki valstybės: kiek piliečiai praranda savo lėšų atliekų tvarkymo procese? Kodėl valstybė nevykdo efektyvios ugdomosios veiklos, kuri supažindintų gyventojus su jų galimybėmis, leisiančiom sutaupyti savo lėšas atliekų tvarkymo sistemoje?

- Gyventojų požiūris į atliekų tvarkymo sistemas. Ar visada nepasitenkinimas pagrįstas? Kodėl jis kyla?

- Kur link einame : Lietuvos atliekų tvarkymo strategija 2014-2020. LR Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai, naujas poįstatyminių aktų paketas ir jų pasekmės atliekų tvarkymo sektoriui.

- Atliekų tvarkymo sistemų efektyvumas Lietuvoje: kodėl didžioji dalis visuomenės iki šiol nesupranta, kas ir už ką yra atsakingas atliekų tvarkymo sistemoje? Kur pats žmogus yra šioje sistemoje? Koks yra jo indėlis, kokios jo teisės ir galimybės?

- Bendro sutarimo paieškos judant toliau : “Atliekų tvarkymo Lietuvoje” problemų medis. Pagrindinė problema, priežastys ir pasekmės.

- Komunalinių atliekų tvarkymo sistemos vystymasis. Biologiškai skaidžių atliekų tvarkymas ir finansavimas.

- Gamintojo atsakomybės principo įgyvendinimas pakuočių, apmokestinamųjų gaminių, padangų, eksploatuoti netinkamų transporto priemonių, elektros ir elektroninės įrangos, alyvų, baterijų srautuose.

- Sisteminis požiūris. Analitinės diskusijos. Visų suinteresuotų šalių nuomonės. Esminės atliekų tvarkymo tendencijos Lietuvoje, kaimynystėje, Europoje. Praėjusių metų apžvalga ir prognozės/planai ateičiai. Geriausia praktika ir nesėkmės. Bendro supratimo, susitikimų ir bendradarbiavimo arena.

Daugiau informacijos ČIA.