Besisvečiuojantiesiems Vištyčio, Dieveniškių, Biržų ir kai kuriuose kituose krašto regioniniuose parkuose vaizdo greitai nebegadins griūvančių apleistų pastatų sienos. Jas nugriovus susmulkintas betonas ir plytos virs keliais.

Šiemet pirmiausia pradėta tvarkyti Vištyčio regioninio parko (Vilkaviškio r.) teritorija. Iki pirmojo darbų etapo pabaigos čia likusios tik kelios dienos, skelbia "Lietuvos žinios".

Vištyčio regioninio parko direktorius Nerijus Paškauskas LŽ teigė, kad šiuo metu jau nugriauti 14 pastatų Pavištyčio ir Vištyčio I lauko, Vištyčio II lauko, Vartelių kaimuose. Išardyti ne tik stogai, sienos, bet ir pamatai. "Dabar technika smulkina statybines atliekas į skaldą ir ją išveža. Labai nedaug darbo beliko. Laukia tik trečiasis etapas - sutvarkyti visas buvusias keturių kolūkių gamybinių centrų teritorijas, jas išlyginti ir užsėti žole", - sakė N.Paškauskas.

Vištyčio regioniniame parke triūsiančios bendrovės "Vilniaus betono demontavimo technika" direktorius Giedrius Masalskis LŽ teigė, kad darbų Vištytyje jiems belikę tik savaitei. "Statybvietėje viskas buvo išrūšiuota. Metalas atiduotas perdirbėjams, medienos likučiai išdalyti greta įsikūrusiems gyventojams, o iš betono laužo gaminame skaldą. Ją vežame į Lazdijų rajoną, kur tiesiamas kelias. Keliams tiesti tai net geresnė medžiaga nei žvyras", - aiškino G.Masalskis.

Baigiant Vištyčio regioniniame parke griauti apleistus pastatus, tokie patys darbai pradedami Dieveniškių istoriniame regioniniame parke (Šalčininkų r.). Čia nugriovimo laukia per 30 statinių. Tai padaryti žadama iki metų pabaigos.

Krašto savivaldybių turimais duomenimis, Lietuvoje yra daugiau kaip 9 tūkst. nenaudojamų ir apleistų pastatų. Keturi penktadaliai jų - kaimiškose vietovėse. Nemaža tokių statinių dalis kelia grėsmę ne tik aplinkai, bet ir žmonėms. Tačiau nustatyti nemažos dalies pavojingų statinių savininkus beveik neįmanoma. Tad ir priversti tvarkytis ne visuomet yra ką.

Pirmiausia suskubta tokių statinių atsikratyti regioniniuose parkuose. Anot Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT), Lietuva, dar 2002 metais pasirašiusi Europos kraštovaizdžio konvenciją, įsipareigojo užtikrinanti kraštovaizdžio apsaugą ir tvarkymą. Tad buvo parengtas projektas ir gautas 10 mln. litų finansavimas iš Europos Sąjungos fondų.

Apleistus bei nenaudojamus pastatus numatyta nugriauti ne tik Vištyčio ir Dieveniškių regioniniuose parkuose. Anykščių regioninio parko teritorijoje turi nelikti kadaise kolūkio naudotos amonio saugyklos, žemės ūkio mašinų plovyklos ir grūdų beicavimo punkto, Nemuno deltos regioniniame parke (Šilutės r.) - Sausgalvių kaimo kiaulidžių komplekso, Paleičių kaime - fermos likučių. Toks pats likimas ištiks ir Biržų regioniniame parke, Pagirių kaime (Biržų r.) esantį trąšų ir chemikalų sandėlį.

VSTT vyresniojo projektų koordinatoriaus Ramūno Valiulio teigimu, iki 2013 metų vasario bus sunaikinta 170 iš esamų 303 apleistų pastatų.