Jas reikia pateikti Aplinkos ministerijai – atsakingai nacionalinei institucijai, kuri šias paraiškas patikrins ir persiųs Europos Komisijos vertintojams iki liepos 5 dienos. Kvietimas teikti paraiškas „LIFE+“ programos 2013 m. lėšoms panaudoti buvo paskelbtas vasario 19 d. ES oficialiajame leidinyje.

Projektų pasiūlymai turi būti pateikti užpildžius specialias paraiškos formas tinklalapyje. Paraiškų teikimo gaires, kuriose išsamiai paaiškinta, kas gali jas teikti, kokios yra jų teikimo procedūros ir kitą naujausią informaciją apie „LIFE+“ galima rasti šiai programai skirtame Europos Komisijos tinklalapyje.

EK paprastai skiria iki 50 proc. projektui įgyvendinti reikiamų lėšų. Išimties tvarka ši parama gali būti padidinta iki 75 proc., bet tik „LIFE+ “programos komponento „Gamta ir biologinė įvairovė“ projektams, kurie skirti konkretiems Paukščių ir Buveinių direktyvose nurodytų prioritetinių rūšių ar buveinių apsaugos veiksmams.

Numatoma, kad visos ES lėšomis bendrai finansuojamų projektų atrankos ir lėšų skyrimo procedūros, kurias centralizuotai atlieka EK, ir sutarčių pasirašymo su EK procedūros turėtų būti baigtos 2014 m. balandį- gegužę. Todėl pradėti vykdyti projektą galima tikėtis ne anksčiau kaip 2014 m. birželio 1 d. Visų trijų „LIFE+“ programos komponentų („Aplinkos politika ir valdymas“, „Gamta ir biologinė įvairovė“, „Informacija ir ryšiai“) projektams 2013 m. kvietimu įgyvendinti Lietuvai yra skirta apie 10,53 mln. litų.

Kadangi EK skiria tik iki 50 proc. projektui reikiamų lėšų, jo rengėjams ir vykdytojams tenka susidurti su finansiniais sunkumais. Padėtį palengvina tai, kad „LIFE+“ projektams gali būti skiriama valstybės biudžeto lėšų, sudarančių iki 25 proc., o išimtiniais atvejais iki 35 proc. visų tinkamų projekto išlaidų. Tai numato aplinkos ministro patvirtintas „LIFE+“ projektų bendrojo finansavimo aprašas. Nacionalinio bendrojo finansavimo lėšos gali būti skiriamos tik toms „LIFE+“ projektų veikloms, kurios įgyvendinamos Lietuvoje, jos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje. Paraiškas valstybės biudžeto lėšoms gauti gali teikti visi Lietuvoje registruoti viešieji juridiniai asmenys ir privatūs pelno nesiekiantys juridiniai asmenys, tačiau negali privatūs pelno siekiantys juridiniai asmenys.

Prašymus skirti nacionalinio bendrojo finansavimo lėšas „LIFE+“ projektams, teikiamiems pagal 2013 m. EK kvietimą, įgyvendinti, Aplinkos ministerija priims iki kovo 29 d. Kartu su prašymu pareiškėjai turi pateikti projekto santrauką ir finansavimo planą.

Bendrojo finansavimo paraiškų vertinimo kriterijai bus paskelbti kovo 7 d. Aplinkos ministerijos tinklalapyje.

Išsamesnės informacijos galima teirautis „LIFE+“ programos nacionalinio kontaktinio asmens – Aplinkos ministerijos Europos Sąjungos paramos administravimo departamento Europos Sąjungos fondų valdymo skyriaus vyriausiojo specialisto Kastyčio Gedmino tel. 870~663532 arba el. paštu k.gedminas@am.lt.