Antradienį žemių nuošliauža užvertė statybininką. Žmonės puolė jį atkasinėti. Į nelaimės vietą atskubėjo specialiosios tarnybos.

Policijos pareigūnai informuoja, kad nelaimė įvyko bekeičiant požemines komunikacijas, statybininkui esant griovyje.

Tačiau iki kitos nelaimės tame objekte taip pat vos vienas žingsnis. GRYNAS.lt jau anksčiau gavo signalų apie grėsmingą situaciją statybvietėje.

Žmonės baiminasi, kad ši nelaimė gali būti ne paskutinė. Vietiniai pastebi, kad aptinkuotas putplastis krenta žemyn. Ir bet kada gali užkristi kam nors ant galvos.

Šiuo metu statytojai defektus paslėpė po dengiamąja medžiaga. Į šį objektą jau buvo vykusi ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojai.

Statytojai, GRYNAS.lt iš pradžių žadėję pakomentuoti šią situaciją, vėliau jokios žinios nedavė.

Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri pastebėjo neįprastą vaizdą. Vilniuje, Fabijoniškių mikrorajone, statomo daugiabučio viršutinėje dalyje nėra dalies šiltinimo medžiagos. Skaitytoja spėjo, kad ji galėjo nukristi į apačią, nes darbai buvo atliekami netinkamomis oro sąlygomis ir būgštavo, kad jos gali užkristi ir kažkam ant galvos.

„Važiuojant keliu pamačiau neįprastą vaizdą. Kažkaip keistai atrodo tas daugiabutis, kai putplasčio dalies nėra viršuje, o jis jau su tinku, todėl turi svorio. Kai taip drėgna, tokių darbų nereikėtų atlikinėti, natūralu, kad tinkas su putplasčiu krenta. O jeigu toks žmogui ant galvos nukris praeinant?“– klausė skaitytoja.

Leidimas statyboms – dar 2011 metais

Vilniaus miesto savivaldybės atstovė teigė, kad leidimas statyboms pastatui išduotas jau seniai, tačiau statybos nebuvo aktyvios.

„Statybos priežiūrą vykdo Valstybinė teritorijų planavimo ir Statybos priežiūros inspekcija. Mes galime tik pasakyti, kad minimu adresu leidimas išduotas 2011-07-22, tačiau iki šiol statybos nevyko. Įsigijus sklypą kitam statytojui, suaktyvėjo ir statybos darbai“, - teigė savivaldybės atstovė.

Apsitvėrė tvora

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė GRYNAS.lt teigė, kad dabar statybvietė aptverta tvora.

GRYNAS.lt fotografai statybvietėje lankėsi prieš savaitę, kai tvoros dar nebuvo. Taip pat išsiuntė paklausimą statytojui. Tuomet po savaitės teritorijoje atsirado tvora, nors ji turėjo būti nuo pat statybų pradžios.

Už pažeidimus taikoma atsakomybė

„Inspekcijos Vilniaus skyriaus specialistai praeitą savaitę buvo nuvykę į statybvietę Fabijoniškių 5C. Pradėtas statybos patikrinimas. Tačiau atsakant dėl Jūsų nurodytos situacijos, jau dabar galime informuoti, kad šiuo metu visa statybvietė yra aptverta segmentine metaline tvora, dalis statybvietės tvoros yra uždengta statybine armuota plėvele. Rangovas yra užtikrinęs greta statybvietės gyvenančių, judančių žmonių apsaugą nuo statybos darbų keliamo pavojaus. Nustatyta, kad rangovas ir statybos techninis prižiūrėtojas, pastebėję, kad pastato vakarinėje dalyje yra nekokybiškai sumontuota šiltinimo medžiaga, surašė defektinį aktą ir priėmė sprendimą pašalinti dalį šiltinimo medžiagos. Pasak statytojo, kai leis gamtinės sąlygos, ištaisys buvusį broką“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Pasak atstovės, statinio statybos vadovas privalo užtikrinti saugų darbą, gaisrinę saugą, aplinkos apsaugą, taip pat gretimos aplinkos bei gamtos apsaugą, šalia statybvietės gyvenančių, dirbančių, poilsiaujančių ir judančių žmonių apsaugą nuo statybos darbų keliamo pavojaus. Vis dėlto šįkart reikiamų saugumo priemonių nebuvo imtasi.

„Rangovo įmonės vadovas privalo įsakymu ar kitu tvarkomuoju dokumentu paskirti darbuotojus, kurie tikrintų, kaip statant konkretų statinį statybos vadovai užtikrina saugų darbą, gaisrinę saugą ir aplinkos apsaugą, tinkamas darbo higienos sąlygas statybvietėje bei statomame statinyje, taip pat greta statybvietės gyvenančių, dirbančių, poilsiaujančių ir judančių žmonių apsaugą nuo statybos darbų keliamo pavojaus, be to, ar nepažeidžiamos trečiųjų asmenų gyvenimo ir veiklos sąlygos", - statytojų pareigas vardijo V. Aliukonienė.

Pasak jos, neužtikrinus minėtų sąlygų, gresia baudos: „Juridinių asmenų atsakomybė už statybą pažeidžiant statinio projekto sprendinius nustatyta Statybos įstatyme. Už statinio statybą pažeidžiant statinio projekto sprendinius, išskyrus esminius statinio projekto sprendinius, skiriama bauda nuo 57 iki 144 eurų. Už tokius pačius veiksmus, padarytus juridinio asmens, bausto bauda už šiame straipsnyje numatytą pažeidimą, skiriama bauda nuo 115 iki 289 eurų.“