Gyvūnų teisių globėja: „Mini Zoo“ reikėtų uždaryti, o ne skirti ES paramą

Į GRYNAS.lt redakciją besikreipusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė išreiškė didelį susirūpinimą spaudoje pamačiusi publikacijas, kuriose teigiama, kad ES lėšomis finansuojamame „Lūšių ir didžiųjų apuokų veisimo nelaisvėje“ programoje dalyvauja ir, jos nuomone, neteisėtai veikiantis Klaipėdos rajone įsikūręs Gamtininkų centras „Mini Zoo“, vadovaujamas E. Legecko.

Brigita Kymantaitė
Jos teigimu, kadangi E. Legeckas nelegaliai laiko kai kuriuos gyvūnus, „Mini Zoo“ negali būti suteiktas zoologijos sodo statusas. Todėl, moters nuomone, nėra sąžininga, kad organizacija galimai gauna ES lėšų.
E. Legeckas
Tegu ta glušė (B. Kymantaitė – red. past.) žino, kad mes negavom jokių paramų ir jokių lūšių veisimo pinigų. Mes projekte dalyvavom. Pasakykit jai, kad ji yra durna. Tegu susideda geriau su gėjų bendrija ir aiškina gėjams, kad jiems reikia ne vaikus įsivaikinti, o šunis.

„Neteisėtas zoologijos sodas, į kurį dalis gyvūnų atvežta nelegaliai, neuždaromas. Jeigu žmogus nenori vykdyti teisėtų reikalavimų, nemanau, kad jam reikėtų skirti paramą. O leidimo jis (E. Legeckas – red. past.) negauna, nes dalis gyvūnų laikoma neteisėtai. Dėl to vyksta teisminiai ginčai. Dalis gyvūnų turėtų būti konfiskuojama, bet gal nėra, kur jų padėti. O tas žmogus tuo ir naudojasi“, - GRYNAS.lt kalbėjo B. Kymantaitė.

Moteris tikino, kad, be kita ko, dalis gyvūnų laikoma netinkamomis sąlygomis. Todėl jai esą nemažai „Mini Zoo“ lankytojų skambina ir skundžiasi prasta gyvūnų padėtimi. Atsižvelgus į visa tai, toleruoti, kad prie ES pinigų prisiliečia ir „Mini Zoo“ yra tiesiog nuodėminga.

Zoologijos sodo savininkas išplūdo gyvūnų teisių gynėją

Tačiau Gamtininkų centro vadovas E. Legeckas laikėsi visiškai kitos nuomonės ir jam mestus kaltinimus neigė. O tik pradėjus kalbėti su žurnalistu, užsipuolė jo vadovaujamo zoologijos sodo teisėtumu abejojančią B. Kymantaitę.

Edvardo Legecko augintiniai
Pašnekovas pripažino, kad konkurse, siekdamas gauti ES paramą retų gyvūnų veisimui, dalyvavo, tačiau apgailestavo, jog jo nelaimėjo. „Tegu ta glušė (B. Kymantaitė – red. past.) žino, kad mes negavom jokių paramų ir jokių lūšių veisimo pinigų. Mes projekte dalyvavom. Pasakykit jai, kad ji yra durna. Tegu susideda geriau su gėjų bendrija ir aiškina gėjams, kad jiems reikia ne vaikus įsivaikinti, o šunis. Kymantaitė yra idiotų idiotė. Ji nesupranta išvis nieko apie gyvūnus, o nori atrodyti labai protinga. Tegu savo gyvenimą susireguliuoja, o nelenda į kitų“, - plūdosi E. Legeckas.

Kritikos įtūžęs pašnekovas negailėjo ir Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo skyriaus vyriausiajam specialistui Dariui Mikelaičiui, kuris neva specialiai vilkina zoologijos sodo legalizavimą.

„Aplinkos apsaugos agentūroje sėdi Darius Mikelaitis, kuris turi savo problemų. Jam tris kartus siunti dokumentus, o jis juos pameta. Gyvūnai yra tikrai legalūs. Paprasčiausiai reikia duoti leidimą. Jie vis tiek turės duoti leidimą. Tai yra laiko klausimas“, - savo teisumu įsitikinęs E. Legeckas.

O pasidomėjus, kaip jis vertina institucijas pasiekiančius skundus dėl prastų gyvūnų laikymo sąlygų, atkirto, kad jokių skundų jis pats negauna.

Pareigūnas: zoologijos sodas – neįteisintas

Tuo tarpu Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys pripažino, kad „Mini Zoo“ zoologijos sodo statuso neturi, tačiau organizacijai yra išduotas leidimas laikyti privačią gyvūnų kolekciją. Vis dėl to, tai E. Legeckui nesuteikia teisės priiminėti lankytojų.

Kita vertus, užsiimti retų rūšių gyvūnų veisimu, pareigūno teigimu, „Mini Zoo“ gali. Tam reikalingi dokumentai yra parengti tinkamai. „Veisti lūšis ir apuokus įrangos ir leidimų užtenka“, - tikino A. Kairys.

O pasidomėjus, ar yra galimybė zoologijos sodą įteisinti, pašnekovas tikino, kad einama šia linkme ir netrukus leidimas turėtų būti išduotas. „Dabar leidimo nėra. Tačiau yra pateikti zoologijos sodui įsteigti dokumentai. Šis klausimas yra sprendžiamas. Atliekame kontrolę dėl būtinų sąlygų laikymosi. Tačiau yra pastebėjimų dėl gyvūnų įsigijimo dokumentacijos pateikimo. Reikia tikėtis, kad leidimas artimiausiu metu turėtų būti išduotas“, - padėtį komentavo pareigūnas.
B. Kymantaitė
Neteisėtas zoologijos sodas, į kurį dalis gyvūnų atvežta nelegaliai, neuždaromas. Jeigu žmogus nenori vykdyti teisėtų reikalavimų, nemanau, kad jam reikėtų skirti paramą. O leidimo veikti jis negauna, nes dalis gyvūnų laikoma neteisėtai. Dėl to vyksta teisminiai ginčai.

B. Kymantaitės duomenimis, „Mini Zoo“ gamtosaugininkai pagal gautus pranešimus nuo 2005 m. tikrino 11 kartų, o už nustatytus pažeidimus organizacija administracine tvarka buvo bausta 3 kartus.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovo teigimu, gyvūnų teisių gynėjos pateikti skaičiai iš tiesų gali būti realūs. Nepaisant to, jis pripažino, kad padėtis be leidimo veikiančiame zoologijos sode palengva gerėja ir pažanga tikrai jaučiama.

„Į tą vietą mes palyginus dažnai važiuojame. Jeigu žiūrint į kelių metų perspektyvą, situacija keičiasi į gerą. Gyvūnų gyvenimo sąlygos yra nuolat gerinamos. Tvarkos šiuo metu yra gerokai daugiau. Pažanga yra padaryta“, - kalbėjo A. Kairys.

G. Raščius: „Mini Zoo“ ES finansavimą gauna

GRYNAS.lt pasidomėjus, ar „Mini Zoo“, iš tiesų dalyvauja lūšių ir apuokų veisimo programoje ir gauna finansavimą iš ES, VšĮ Gamtos paveldo fondo direktorius Gediminas Raščius tikino, kad tai tiesa.

„Prieš porą metų vyko rūšių ir apuokų veisimui konkursas. Jie yra konsorciumo dalis – dalyvis. Jie veikia jungtinės veiklos pagrindu. Konkursą laimėjome kartu su jais. Tų dalyvių yra ir dar daugiau. Projektas baigiasi šiais metais. Mums lėšas perveda ministerija. Visi partneriai pagal atliktus darbus gauna lėšų“, - aiškino G. Raščius.