Netikėtai prie įžuvinamų Rokiškio, Kupiškio ir Pasvalio rajonų vandens telkinių atvykę VAAT pareigūnai nustatė, kad planuoti įveisti ir realiai įveisti žuvų kiekiai nesutampa. Pavyzdžiui, į Kupiškio r. Skapiškių ežerą paleista beveik dvigubai mažiau lynų. Tame pat rajone esančiame Varležerio ežere įveista maždaug dvigubai mažiau lynų ir amūrų nei planuota. Į Pasvalio r. Lėvens upę vietoj 1 000 lydekų paleistos 433. Mūšos upėje įveista net penkiskart mažiau lydekų nei planuota, neatitiko ir planuotų įveisti šamų kiekiai, pranešime spaudai informuoja Aplinkos ministerija.

Dėl galimai neteisėtų veiksmų įžuvinant šalies vandens telkinius pradėtas tyrimas. Trūkstamą žuvų kiekį paslaugų teikėjas privalės įveisti papildomai. VAAT ir regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai perspėja, kad įžuvinimo patikrinimai be išankstinio perspėjimo bus vykdomi nuolat visoje Lietuvoje.

Lėšų vidaus vandens telkinių įžuvinimui Aplinkos ministerija skiria jau trejus metus iš eilės. 2012 m. tam skirta 1,15 mln. Lt (apie 333 tūkst. eurų), 2014 m. – 2,5 mln. Lt (apie 724 tūkst. eurų), šiemet – 580 tūkst. eurų. Žuvys į vandens telkinius įveisiamos remiantis mokslininkų rekomendacijomis.

Žvejai mėgėjai, prie vandens telkinių gyvenantys žmonės ir visi norintieji kviečiami dalyvauti žuvų įveisimuose ir taip prisidėti prie žuvų įveisimo kontrolės. Informacija apie numatomus žuvų įveisimus skelbiama Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų interneto svetainėse.