Pasirinktinai bus tikrinamos ir transporto priemonių remonto dirbtuvės, garažų bendrijos, baldų gamybos ir medžio apdirbimo įmonės, individualių namų rajonai, ar juose nedeginamos atliekos.

Akciją šią savaitę pradeda Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD). Kiti regionų departamentai prie akcijos prisijungs netrukus. Akcija truks iki kovo 20 dienos.

„Akcijos tikslas nėra vien išaiškinti daromus pažeidimus. Skatiname, kad tikrinimus atliekantys pareigūnai įmonių atstovams patartų, kaip tinkamai tvarkyti atliekas, kokie reikalingi dokumentai. Vykdant tokias akcijas siekiama, kad kuo mažiau būtų teršiamas oras, o atliekos būtų tinkamai tvarkomos ir rūšiuojamos“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Su intensyviu šildymu susijęs oro taršos padidėjimas ypač juntamas miesto individualių namų rajonuose, kur patalpos šildomos naudojant nekokybišką kurą arba įvairias atliekas. Pavojingiausios žmonių sveikatai yra smulkios, nematomos kietosios dalelės, kurios nesulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose ir prasiskverbia į žmogaus organizmą.

Trečiadienio rytą oro užterštumo lygis aukštas ir labai aukštas buvo užfiksuotas didžiausiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje – taip pat Kėdainiuose ir Jonavoje. Didelė tikimybė, kad trečiadienį ir ketvirtadienį, t.y. sausio 6 – 7 d., daugelyje šalies miestų bus viršyta paros ribinė vertė.

Aplinkosaugininkai primena, kad ypač pavojinga deginti plastikinę tarą, gumą, užterštą (pvz., impregnuotą) medieną, senus baldus, rūbus, batus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes. Privačių namų kvartaluose deginant nekokybišką kurą ar atliekas, į aplinkos orą patenka didelės kenksmingų medžiagų koncentracijos (sieros, azoto junginiai, anglies monoksidas ir pan.).

Siekdami užkirsti kelią pažeidimams, aplinkosaugininkai primena, kad Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 dalis draudžia krosnyse deginti atliekas. Baudos dydis priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio ir pažeidėjo statuso gali siekti nuo 28 iki 868 eurų. Esant įtarimams, kad pažeidžiami aplinkos apsaugos reikalavimai, aplinkosaugininkai kviečia kreiptis į Aplinkos ministerijos regioninį aplinkos apsaugos departamentą arba skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.