Gavę nemažą kiekį dovanų, jas neretai paverčiame toli gražu ne „dovana“ gamtai. Tad – kaip deramai pasirūpinti susikaupusiomis pošventinėmis atliekomis?

Po švenčių susikaupia kalnai dirbtinio sniego flakonėlių, fejerverkų liekanų, dovanų pakuočių, tuščių gėrimų butelių, perdegusių kalėdinių lempučių, senų elektroninių žaislų, kuriuos keičia ką tik dovanų gauti naujieji, nusėdusių televizoriaus pultelių baterijų. Tai tik dalis neyrančių atliekų, kurios yra neatskiriama gražiausių žiemos švenčių dalis.

Pasak Sigito Ašmono, vienos didžiausių atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrovių Lietuvoje „Žalvaris“ komercijos direktoriaus, tvarkydami savo atliekas žmonės turi nepamiršti apie buityje susidarančias pavojingas atliekas. Mažai kas susimąsto, kad baterijos, netinkami naudoti elektros prietaisai, aerozoliniai flakonėliai ar tuščios pakuotės nuo įvairiausių buityje naudojamų chemikalų yra pavojingos atliekos, kuriomis reikia tinkamai pasirūpinti.

„Kiekvienas džiaugiasi per šventes gautomis dovanomis, tačiau retai susimąsto, kokias „dovanas“, pasibaigus joms, patys palieka gamtai. Prasidėję metai – puiki proga visiems mums kartu pasistengti, kad supanti aplinka būtų kuo švaresnė, o gamtų – kuo mažiau teršiama“, – sakė bendrovės „Žalvaris“ komercijos direktorius.

S. Ašmonas sako, kad liūdniausia tai, jog neretai tokiomis atliekomis nepasirūpinama tinkamai – iš namų nerūšiuotos jos keliauja į bendrą šiukšlių dėžę arba tiesiog paliekamos prie šiukšlių konteinerio.

Praėjus Trims karaliams, pagal tradicijas mūsų namus palieka juos puošusios kalėdinės eglutės. Tam, kad nebūtų teršiami namų kiemai ir aplinkos tvarkymu besirūpinantiems žmonėms sukeliama papildomų sunkumų, Lietuvos didžiuosiuose miestuose eglutės surenkamos specialiose vietose. S. Ašmonas gyventojams pataria nepamiršti ir kitų atliekų, yrančių daug lėčiau nei eglutės arba visai neyrančių, ir jas taip pat palikti tam skirtose vietose.

Taigi, kaip tinkamai pasirūpinti po Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų likusiomis atliekomis?

- Baterijas nunešti iki artimiausios parduotuvės, prekybos centro ar bibliotekos, kur galima rasti specialiai joms išmesti skirtas dėžutes;

- Perdegusias lemputes galima priduoti jomis prekiaujančiose vietose;

- Elektroninius žaislus, elektroninius prietaisus, aerozolinius flakonėlius, chemikalais užterštas pakuotes, nebeveikiančias lemputes išvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

- GRYNAS.lt rašė, kad šiuo metu Vilniuje kaip tik ėmė veikti 4 naujos tokias atliekas priimančios aikštelės: Pramonės g. 209S, Liepkalnio g. 113B, V. A. Graičiūno g. 36C ir Pilaitės pr. 50

Aplinkai pavojingų atliekų susikaupia ne vienuose namuose, todėl susijunkite su kaimynais ir savo atliekas gabenkite bendrai. Taip bus patogiau ir sutaupoma laiko.

- Lietuvoje kasmet vidutiniškai surenkama 5,5 mln. tonų atliekų. Į šį skaičių patenka ir buitinės, ir pramoninės, ir pavojingosios atliekos. Bendrovės „Žalvaris“ komercijos direktorius pateikia kelias idėjas, kurios gali padėti sumažinti įvairių atliekų skaičių per ateinančias šventes:

- Perkant dovanas artimiesiems, nepamiršti su savimi pasiimti daugkartinio naudojimo maišelių, užuot kartu su kiekviena preke imant naują plastikinį maišelį;

- Pakuojant kalėdines dovanas, naudoti kuo mažiau papildomų įpakavimo medžiagų;

Į dovanojamus prietaisus ar žaislus įdėti daug kartų įkraunamas, o ne vienkartines baterijas.

Svarbiausia, pasak S. Ašmono, susidariusias atliekas tinkamai sutvarkyti. Plastiką popierių ir stiklą išrūšiuoti į tam skirtus konteinerius. Buityje atsiradusias pavojingas atliekas (baterijos, akumuliatoriai, elektros prietaisai, energiją taupančios ir dienos šviesos lempos, aerozoliai, tara nuo chemikalų ar kitokių kenksmingų medžiagų) būtina pristatyti į didelių gabaritų perdirbimo aikšteles arba tiesiogiai pavojingų atliekų perdirbėjams.

Atiduok Kalėdines atliekas perdirbti